Fotograaf WilmarWie, Wat, Wilmar – vragen aan een bedrijfsfotograaf in Den Haag.

Scroll naar beneden voor het interview met Wilmar in Photo Digitaal. Een andere publicatie van fotograaf Wilmar tref je hier aan: Leren met Wilmar

Wil je de fotografie stijl van Wilmar Dik ontdekken, bekijk dan wilmardik.nl. Portretten kun je hier bekijken: Portretfotografie mensen.photo

Waarom ben je fotograaf geworden?

Fotografie vind ik een fantastisch beroep. Op mijn 14e verjaardag kreeg ik van mijn vader zijn oude Praktica MTL 5 camera. Destijds beschikte camera’s niet over een automatische functie en ik vond niets leuker dan te experimenteren met de instellingen en te ontdekken hoe je het mooiste resultaat kan krijgen. Ik leerde al snel dat je de sfeer van een foto kan beïnvloeden door aandacht te besteden aan compositie. Ook bewust keuzes maken over wat er wel en niet op de foto moet om het gewenste resultaat te krijgen vond ik leuk. Het zo mooi of interessant mogelijk vastleggen van momenten en gebeurtenissen werd een drang. Ik kan geen ruimte in lopen zonder automatisch te scannen naar de mooiste plek om een foto te maken.

fotograafSinds wanneer ben je fotograaf?

Mijn reisfotografie website Wilmar Photography heb ik in het jaar 2000 opgezet en in 2008 heb ik besloten om fulltime als professioneel fotograaf met Reclamebeeld (deze website) en OnlineTrouwfotos aan de slag te gaan. Met trouwfotografie ben ik in 2016 gestopt. In 2016 ben ik begonnen met mijn portfolio website Wilmar Dik. Op die website gaat het echt om mijn stijl van fotograferen met veel vrij werk en mooie foto’s. Een plek waar je mijn portretfotografie kan vinden heb ik in 2020 gemaakt: Mensen.photo portretfotografie

Waarom kiezen opdrachtgevers voor jou?

Betrouwbaarheid, goed en duidelijk communiceren en betrokken zijn bij de organisatie van je opdrachtgever zijn allemaal belangrijke factoren in de professionele fotografie. Het gaat om het totaalplaatje: inleven in de opdrachtgever, goede foto’s maken, een website die up to date is en eerlijke tarieven zijn essentieel. Ik werk rechtenvrij uit de overtuiging dat het niet meer dan logisch is dat het werk dat ik voor een opdrachtgever maak, vrij gebruikt kan worden. Wat ik met rechtenvrij bedoel kun je hier lezen: gebruiksrechten fotografie in opdracht. Dat mijn foto’s ook maanden of jaren later in andere media uitingen van de opdrachtgever worden gebruikt, ervaar ik als een compliment.

Wat voor stijl en werkwijze heb je?

Mijn werkwijze kun je bekijken op deze pagina: Opdrachtfotografie werkwijze. De stijl van mijn foto’s zou ik omschrijven als modern, verfrissend, anders.. kijk maar eens op www.wilmardik.nl . Voor mij zijn het de onverwachte en verassende elementen die een beeld interessant maken, zoals een leuk lijnenspel of een foto gemaakt uit een vreemde hoek. De vrijheid om mijn stijl te verwerken in mijn fotografie is afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever. Mijn werkwijze is praktisch. De mate van regie tijdens een shoot is afhankelijk van de situatie en de mensen die ik fotografeer en wat een opdrachtgever verlangt. Bij het verwerken van de foto’s hecht ik er belang aan om ruim en breed foto’s aan te leveren, zodat de opdrachtgever, de redacteur, communicatie manager of de vormgever voldoende keuzemogelijkheid heeft. Ik houd erg van afwisselingen in opdrachten, dit houdt mij scherp. De ene keer een opdracht in veiligheidskleding op de Maasvlakte en de volgende dag in pak bij een congres. Het is onder andere deze diversiteit waar ik mijn energie uithaal.

Hoe maak je een goede foto?

De basis van een foto is je onderwerp: een mens, een gebouw, een interieur of een landschap, maar dit onderwerp staat niet op zich. Je hebt ook te maken met de context waarin je het onderwerp fotografeert en wensen van de opdrachtgever. Wat is het doel van de foto? Welke uitstraling probeer je vast te leggen? Is het zakelijk of juist vrolijk en ontspannen? Gaat het om portret foto’s, dan kun je alleen een goede foto maken als geportretteerde op zijn/haar gemak is. Het is aan mij de taak om ervoor te zorgen dat ze ontspannen en zelfverzekerd op de foto staan. Als fotograaf is het bovendien je taak om te weten wat het beeld moet overbrengen en je te verdiepen in de briefing. Onderzoek doen naar hoe een opdrachtgever zichzelf identificeert, welke producten of diensten ze levert en een goed beeld te vormen bij het soort fotografie dat bij de opdrachtgever past, zijn belangrijke ingrediënten voor het maken van goede foto’s.

Meer vragen aan een fotograaf?

Op mijn portfolio website heb ik een blog geschreven met veel informatie en antwoorden op vragen aan een fotograaf.

Onderstaand een interview gepubliceerd in PhotoDigitaal in juni 2014- tekst: Ilja Vaags.

PhotoDigitaal062014-1PhotoDigitaal062014-2PhotoDigitaal062014-3  

Gebruiksrechten bij een foto.

Wat wel en niet mag met mijn foto’s kun je op deze pagina lezen: gebruiksrechten opdracht fotografie

Mag ik een foto publiceren zonder naamsvermelding?

Het vermelden van de naam van de fotograaf is een verplichting tenzij het niet mogelijk is. Dit kan het geval zijn bij reclamefotografie. Bronvermelding hangt dus niet zozeer af van de foto, maar op de manier dat die foto wordt gebruikt. In onderstaand schema (van de Dupho) kun je gemakkelijk bekijken of naamsvermelding wel of niet nodig is.

Naamsvermelding bij foto