gebruiksrechtenvrije-fotografie

Wat bedoel ik met rechtenvrije fotografie.

Met het gebruik rechtenvrije fotografie bedoel ik dat de opdrachtgever (de partij die mijn factuur betaalt) de in opdracht gemaakte foto’s onbeperkt mag gebruiken. Wat hier niet onder valt is het doorleveren van mijn foto’s aan andere partijen. Daar kunnen met mij aparte afspraken over gemaakt worden. Er kunnen overigens meer rechten op een foto rusten dan gebruiksrechten. Staat er een persoon duidelijk herkenbaar op een foto dan is voor het gebruik van deze foto voor bepaalde publicaties ook een akkoord nodig van deze persoon. Bij editorieel gebruik is soms geen akkoord nodig, bij commercieel gebruik meestal wel.

Twee voorbeelden van het gebruik van rechtenvrije fotografie

Als ik in opdracht van een uitgever een portretserie maak dan mag de uitgever (de opdrachtgever) mijn foto’s gebruiken. Dit houdt niet in dat de geportretteerde persoon dan ook de foto’s commercieel mag gebruiken (bv. op Linkedin, een website of publicatie).

Als ik in opdracht van een congresorganisator congresfoto’s maak dan mag de congresorganisator mijn foto’s onbeperkt gebruiken. Dit houdt niet in dat elke partij die bij het congres aanwezig was de beelden ook kostenloos mag gebruiken. Als er andere partijen zijn (dan mijn opdrachtgever) die mijn foto’s ook graag commercieel willen gebruiken dan kunnen daar afspraken over gemaakt worden. Dit kan alleen als mijn opdrachtgever (de partij die mijn factuur betaalt) daar geen bezwaar tegen heeft.

Samenvattend

Commercieel gebruik door een partij anders dan degene die mijn factuur betaalt mag alleen na schriftelijk akkoord van mij en kan alleen met goedvinden van mijn opdrachtgever. Mijn foto’s mogen dus niet door de opdrachtgever aan andere partijen als kadootje worden weggegeven. Voor het gebruik door andere partijen dan de opdrachtgever kan een bedrag worden afgesproken dat qua hoogte afhankelijk is van het gebruik.

Bronvermelding bij een foto.

Bronvermelding is in principe verplicht, maar er zijn uitzonderingen. In onderstaand schema staat duidelijk vermeldt wanneer dit wel en niet nodig is.

Mocht je hier vragen over hebben, een opdracht willen bespreken of een offerte voor een bedrijfsfotoshoot op locatie willen opvragen dan hoor ik dat graag. Stuur dan even een email naar info@reclamebeeld.nl of pak de telefoon en bel mij op 06-51520360.

 

Reclamebeeld.nl is onderdeel van Wilmar Photography, K.v.k. te Den Haag, nummer 27334291

LinkedinfotograafDenHaag bedrijfsfotograaf

Op alle rechtsbetrekkingen van Reclamebeeld / Wilmar Dik zijn de Algemene Voorwaarden van de Dupho (Dutch Photographers) van toepassing, welke zijn gedeponeerd bij de Rechtbank van Amsterdam onder nummer [66/2016].

Klik hier om de Algemene Voorwaarden als pdf te bekijken.