blog bedrijfsfotografie bedrijfsfilmsBlog over bedrijfsfotografie en bedrijfsfilm

Op deze blog pagina over bedrijfsfotografie en bedrijfsfilms publiceer ik maandelijks artikelen. Ik deel graag informatie waarvan ik denk dat die voor mijn opdrachtgevers interessant kunnen zijn. De nieuwste blogs over bedrijfsfotografie publicaties staan boven aan. Op mijn opdrachtfotografie werkwijze pagina staan de links naar de blogs ook. Daar staan ze heel handig bij de meest relevante stappen.

Onderstaand tref je de volgende blog artikels aan:

Bedrijfsfotografie offerte. Wat komt er kijken bij een offerteaanvraag voor fotografie?

Beeldbewerking van fotos

Stockfotografie voor marketing gebruiken of niet?

Industrieel fotograaf – Tips voor fotografie binnen de industrie

Waarom een bedrijfsfotograaf inhuren?

Congresfotograaf: werkwijze en uitleg dmv. een case-story.

Blog plagiaat: wat te doen als mensen je website teksten “lenen”?

Persfotografie voor een persbericht. Hoe pak je dat aan?

Bedrijfsfotografie tarieven. Tarief opbouw en uitleg van een bedrijfsfotograaf.

Ondernemen als fotograaf in niet ideale marktomstandigheden voor fotografie.

Een grote fotografie opdracht, hoe werkt dat?

Interieurfotografie – tips en werkwijze.

Architectuurfotografie van woningen en gebouwen.

goede zakelijke portretfotografie, hoe maak je die?

Hoe kies je de juiste fotograaf voor je klus?

Hoe kun je een bedrijfsfotoshoot voorbereiden?

Neem geen genoegen met generieke en weinig inspirerende foto’s van jouw congres.

Waarom zijn professionele beroepsfotografen zo duur?

Hoe maak je een goede fotografie briefing voor een bedrijfsfotografie opdracht?

Stop met nietszeggende stockfoto’s bij jouw arbeidsmarktcommunicatie.

6 tips voor een effectieve bedrijfsfilm.


Artikelen over fotografie in magazines

Omdat ik nog wel eens een mening heb over fotografie, ondernemen als fotograaf en de fotografiemarkt word ik nog wel eens gevraagd om een bijdrage in fotografie magazines. Deze artikelen kun je ook op deze website lezen. Je kunt ze vinden op deze pagina’s:

Nieuwe verdienmodellen voor fotografen. Hoe blijf je relevant in de fotografiebranche? Een artikel in het fotomagazine SHUTR.photo.

Ondernemen als fotograaf – een artikel in het fotomagazine. Of lees het artikel op de website van DigiFoto Pro: In gesprek met Wilmar Dik: marktomstandigheden van fotografen.

Leren met wilmar – een vaste bijdrage in het leuke fotomagazine DigiFoto Starter. Hierin ga ik in op foto’s van lezers. Ik voorzie foto’s en hun makers van opbouwende kritiek. Hoe meer je ziet wat er beter of anders kan aan een foto, hoe meer je in staat bent dit ook te herkennen voordat je op het knopje drukt.


Blogs op mijn andere sites

Wat komt er kijken bij Zakelijke portretfotografie.

Mogelijkheden voor Profielfotos van LinkedIn portretfotograaf.

Waar moet je rekening mee houden met portretfoto’s op locatie.

Een creatief portret maken? Lees hier hoe ik dat aanpak: creatief portret.

Een kijkje in andermans wereld: Portretfotografie van mensen wereldwijd.


Gastblogs op andere websites

Mijn ideeën over fotowedstrijden in een gastblog artikel op Photofacts.nl: Fotowedstrijd, hoe haal je er het meeste uit?

Photofacts.nl: Stockfotografie voor fotografen; dief van eigen portemonnee?

Een artikel over portretfotografie op LinkedIn: https://www.linkedin.com/pulse/betere-linkedin-profielfoto-nodig-lees-hier-tips-van-wilmar-dik-/

9 types op LinkedIn, ben jij 1 van die types?: https://www.linkedin.com/pulse/linkedin-profielfoto-9-types-op-ben-jij-er-1-van-fotograaf-den-haag/ 

Fotografie Uitdaging: Ondernemen als fotograaf is een uitdaging.

Blogs over bedrijfsfilms kun je hier lezen: Blog bedrijfsfilms.

Blogs die specifiek gaan over arbeidsmarktcommunicatie kun je lezen op deze pagina: blog arbeidsmarktcommunicatie


Bedrijfsfotografie offerte.

bedrijfsfotografie offerte

Wat komt er kijken bij het aanvragen van een offerte voor bedrijfsfotografie? Lees hier welke informatie voor een fotograaf belangrijk is om snel tot een juiste offerteaanvraag te komen


Beeldbewerking van fotos

Beeldbewerking van fotos

Als beroepsfotograaf is beeldbewerking een belangrijk onderdeel van mijn werk. In dit blog kun je lezen wat er allemaal bij beeldbewerking en beeldverwerking komt kijken.


Stockfotografie voor marketing gebruiken of niet?

blog bedrijfsfototgrafie, stockfotografie bij marketing

We zien iedere dag stockfoto’s voorbij komen bij marketing uitingen via diverse (social) media kanalen. Meestal zijn het goed uitgekozen foto’s die mooi bij de boodschap van een dergelijk bericht passen. Er is echter ook een keerzijde aan het gebruik van stockfoto’s bij je marketing.


Industrieel fotograaf – Fotografie voor industrie: de ideale aanpak

blog bedrijfsfototgrafie industrie

Als industrieel fotograaf en cameraman ben ik geregeld op productielocaties te vinden. Bedrijfsfilms en foto’s van industriële werkzaamheden zijn fantastisch om te maken, maar niet altijd even makkelijk. Wat is de ideale aanpak om tot mooie industriële foto’s te komen?


Waarom een bedrijfsfotograaf inhuren?

blog bedrijfsfototgrafie

Het maken van bedrijfsfotografie kun je zelf doen, of uitbesteden. Als je kiest voor dat laatste dan kun je dat doen aan een fotograaf, een bedrijfsfotograaf of het nichtje van de buurman. Het inhuren van een bedrijfsfotograaf kost natuurlijk wat, maar kan een bedrijf heel veel opleveren.


Congresfotograaf; werkwijze aan de hand van 1 congres.blog congresfototgrafie

Werkwijze van mij als congresfotograaf aan de hand van 1 congres. Lees hier over de samenwerking tussen mij als congresfotograaf en de congresorganisator en bekijk 50 foto’s van 1 congres.


Blog plagiaat: wat te doen als mensen je website teksten “lenen”?

blog plagiaat

Professionele fotografen zijn laaiend als hun foto’s onrechtmatig, zonder toestemming en betaling, worden gebruikt op iemands blog of site. Vreemd genoeg blijkt dat veel van hen het een stuk minder nauw nemen met het auteursrecht op teksten. Lees hier mijn ervaringen.


Persfotografie voor een persbericht. Hoe pak je dat aan?

blog persfotografie bij een persbericht

Wat is een goede manier om een persfoto’s te maken? Zelf maken is meestal een slechte optie die de kans op publicatie kleiner maakt. Lees in dit blog artikel hoe je het maken van een goede persfoto kan aanpakken.


Bedrijfsfotografie tarieven. Tarief opbouw en uitleg van een bedrijfsfotograaf.

Tarieven bedrijfsfotografie tarief bedrijfsfotograaf

Vaak vragen mensen mij als bedrijfsfotograaf of ik een vast tarief heb voor bedrijfsfotografie. In dit blog artikel leg ik uit waarom ik welke tarieven hanteer.


Ondernemen als fotograaf in niet ideale marktomstandigheden voor fotografie.

marktomstandigheden binnen de  fotografie. ondernemen als fotograaf

De marktomstandigheden voor fotografen zijn verre van ideaal. Ondernemen en rond kunnen komen van fotografie is niet makkelijk. Lees hier een interview over het onderwerp: marktomstandigheden fotografie, ondernemen als fotograaf.


Een grote fotografie opdracht, hoe werkt dat?

Je zal vast wel eens een fotograaf horen praten over die grote fotografie opdracht die ze net binnen hebben gehaald. Tijd om daar eens bij stil te staan. Want wat houdt dat nu eigenlijk precies in, zo’n grote fotografie-opdracht?


Interieurfotografie – tips en werkwijze.

Regelmatig word ik gevraagd voor interieurfotografie opdrachten, die ik uitvoer namens verschillende opdrachtgevers. Het is een bijzonder diverse tak van fotografie, die voor veel verschillende doeleinden gebruikt wordt. Zo worden foto’s van interieur gebruikt door bijvoorbeeld interieurarchitecten, meubelfabrikanten, lichtontwerpers, evenementenorganisatie, aanbieders van vakantiehuisjes, beursstand-ontwerpers en winkeliers. Lees hier verder over interieurfotografie werkwijze en tips.


Architectuurfotografie van woningen en gebouwen.

Het allerbelangrijkste bij architectuurfotografie is het hebben van geduld – en een goed oog voor je omgeving. Dit is waarom gebieds- en vastgoedontwikkelaars, architecten, maar ook woningbouwverenigingen en bouwbedrijven er veel waarde aan hechten om een professional in te huren. Iemand die hun project – letterlijk – in het gunstigste daglicht kan tonen. Wat er allemaal bij fotografie van woningbouw en architectuurfotografie komt kijken kun je lezen in dit blog artikel.


Hoe maak je goede zakelijke portretfotografie ?

De totstandkoming van geschikte portretfoto’s is een wisselwerking tussen de opdrachtgever, de geportretteerde, en de fotograaf. Lees in dit blogartikel waar je op kunt letten bij het (laten) maken van goede zakelijke portretfoto’s van jullie personeel, managers, directie en/of bestuur. Tips voor goede zakelijke portretfotografie…


Hoe kies je de juiste fotograaf voor je klus?

Het kiezen van een geschikte fotograaf begint met het vergelijken van hun uiteenlopende fotografie-portfolio’s. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Waar moet je op letten, en wat maakt een fotograaf de juiste voor jouw klus? Tips voor het kiezen van de meest geschikte fotograaf.


Hoe kun je een bedrijfsfotoshoot voorbereiden?

“Een goede voorbereiding is het halve werk” – het mag een cliché zijn, maar dat maakt het niet minder waar.  Het is absoluut aan te raden om je bedrijfsfotoshoot goed voor te bereiden. Dit leidt tot een efficiënte shoot, met als uitkomst mooie beelden die goed passen bij je gewenste communicatie-uitingen. In dit blog geef ik een aantal nuttige tips over hoe je een bedrijfsfotoshoot het beste kan voorbereiden.


Neem geen genoegen met generieke en weinig inspirerende foto’s van jouw congres.

Waarom zou je genoegen nemen met generieke en weinig inspirerende foto’s van jouw congres als het ook anders kan? Hier lees je waar een goede congresfotograaf op let, zodat jij mooie en passende foto’s hebt voor bij jouw communicatie-uitingen. Tips voor het inhuren van een goede congresfotograaf.


Waarom zijn professionele beroepsfotografen zo duur?

“We willen een professionele fotograaf, een goeie!” werd er tijdens het overleg enthousiast geroepen. Nu staar je gelaten naar de offerte. Het portfolio waar je zo van onder de indruk was, verdwijnt naar de achtergrond. Waarom is het toch zo duur om goede foto’s te krijgen?


Hoe maak je een goede fotografie briefing voor een bedrijfsfotografie opdracht?

Als je een fotograaf gaat inhuren, heb je vast al een bepaalde soort foto in gedachte. Misschien niet heel gedetailleerd maar zeker wel bepaalde ideeën. Hoe breng je die ideeën over aan een fotograaf?

Met een goede fotografie briefing zorg je ervoor dat de fotograaf precies die beelden maakt die aansluiten bij de marketing- en communicatiedoelstellingen. Hoe specifieker je kunt aangeven wat voor soort foto’s wenselijk zijn, hoe efficiënter de fotograaf te werk kan gaan en hoe beter de beelden passen bij wat je in gedachte hebt. In dit artikel geef ik je 8 tips voor het maken van een effectieve fotografie briefing.


Stop met nietszeggende stockfoto’s bij jouw arbeidsmarktcommunicatie.

Dit blogartikel is geen betoog tegen het gebruik van stockfoto’s in het algemeen. Als je op een snelle en goedkope manier op zoek bent naar visuele content voor eenmalig gebruik (bijvoorbeeld voor een blogartikel) en geen passend beeld op voorraad hebt, dan kan een stockfoto prima volstaan. Zolang je op jouw website vooral gebruik maakt van authentieke en doeltreffende foto’s die passen bij jouw huisstijl en merk, is het incidenteel gebruik van een stockfoto geen probleem.

Als het gaat om jouw arbeidsmarktcommunicatie zijn stockfoto’s echter uit den boze. Hier lees je waarom.


6 tips voor een effectieve bedrijfsfilm.


Dat een bedrijfsfilm moet gaan over het bedrijf zelf is een hardnekkig misverstand. Te vaak geven bedrijfsfilms een opsomming van diensten, producten, kernwaarden en visie, ondersteund door beelden van het bedrijfspand en mensen die aan een computer werken. Om heel eerlijk te zijn: de kijker van jouw bedrijfsvideo is niet geïnteresseerd in jouw bedrijf. De kijker is geïnteresseerd in … Lees hier 6 tips voor een effectieve bedrijfsfilm