Informatie voor fotografen

Op deze pagina kun je informatie bekijken die interessant is voor fotografen. Informatie voor fotografen schrijf ik (beroepsfotograaf Wilmar Dik) al jaren. Onderaan deze pagina tref je linkjes aan naar diverse blogs, gastblogs en artikelen die zijn gepubliceerd in fotomagazines. Dit doe ik omdat ik het belangrijk vind dat fotografen goed zijn ingelicht over fotografietarieven, of bijvoorbeeld het ondernemerschap als beroepsfotograaf of het meedoen met een fotowedstrijd. Doordat ik daar over schrijf en deel met andere fotografen hoop ik dat het beroep fotograaf niet nog verder onder druk komt te staan.

Rondkomen van fotografie is namelijk niet gemakkelijk. Naast dat je fotografie heel goed moet zijn is het ook belangrijk dat je jouw fotografieonderneming goed runt. Een te laag tarief berekenen voor je diensten kan dan bijvoorbeeld zorgen dat je het niet redt als fotograaf. En door te lage tarieven te berekenen raken partijen gewent aan dat soort tarieven.

De fotografiemarkt staat al jaren onder druk. 10-20 jaar geleden was het prima te doen om goed rond te komen van fotografie. Tegenwoordig heeft iedereen een camera op zak waarmee ze acceptabele foto’s kunnen maken. Daarom is het belangrijk als fotograaf je diensten perfect op orde te hebben. Alleen op die manier kun je je dienst door de jaren heen blijven aanbieden.

Adviestarieven voor fotografen

Ik ben een groot voorstander van adviestarieven voor de diverse soorten fotografie. Platform ACCT werkt hier aan samen met oa. DuPho en het NVJ. Het onderzoek zal worden gefinancierd door het ministerie van OCW. Ik ben benieuwd! Helemaal ben ik benieuwd wat er gedaan gaat worden met de resultaten. Ik kan niet wachten 🙂

Een freelance-fotograaf die zich richt op persfotografie maakt andere declarabele uren dan een bedrijfsfotograaf. En een fotograaf die schoolfoto’s maakt heeft ook weer andere factuurabele uren en kosten dan een bruidsfotograaf. Gezonde fotografietarieven kun je berekenen door goed te kijken naar je bedrijfskosten, je declarabele uren en je gewenste inkomen. hier staat een goed rekenmodel: fotografietarief berekenen.

Gelukkig is er ruimte voor professionals, want de vraag naar echt goede foto’s blijft. Maar niet iedere beroepsfotograaf is even goed in het uitrekenen en vragen van een gezond tarief. Ook kan een adviestarief helpen in de onderhandeling over foto’s en fotografieopdrachten. Het is hoe dan ook erg belangrijk dat er duidelijke tarieven komen voor elk soort fotograaf. Alleen op die manier kunnen we samen zorgen dat we over 10 of 20 jaar nog een boterham met fotografie kunnen verdienen.

informatie voor fotografen van fotograaf Wilmar Dik

Over Wilmar Dik

Sinds 2008 ben ik fulltime beroepsfotograaf. Geld verdienen met foto’s doe ik sinds 2001. Ik ben lid van DuPho, het NVJ en Logeion. Mijn werk kun je bekijken op deze website en een paar andere sites: Portfolio van fotograaf Wilmar Dik, Portretfotografie Mensen.photo, film en fotografie voor arbeidsmarktcommunicatie, bedrijfsfilms tasfilms en reisfotografie. In het fotografie magazine DIGIFOTO Pro heb ik een vaste rubriek: “Leren met Wilmar”. Deze rubriek ben ik jaren geleden begonnen omdat ik het leuk vind om mensen kritisch naar de wereld en hun eigen foto’s te laten kijken. Wil je mij aan het werk zien bekijk dan eens dit video interview met mij: video interview met fotogaaf Wilmar.

Relevante informatie voor fotografen

Ben je een fotograaf dan kan het handig en leuk zijn om blogs te lezen die ik geschreven heb. Hieronder staan linkjes naar mijn blogs. De bovenste helft zijn blogs op deze website, daaronder staan linkjes naar gastblogs.

Een uurtarief als fotograaf berekenen.

Diefstal van je foto’s, wat doe je er aan?

Meedoen met een fotowedstrijd?

Wat kost een professionele fotograaf? Uitleg waarom een fotograaf kost wat die kost.

Tips voor architectuurfotografie van fotograaf Wilmar Dik

Auteursrecht fotografie en de smoesjes bij diefstal

Marktomstandigheden in de fotografie. Ondernemen als fotograaf.

Nieuwe verdienmodellen voor fotografen.

Fotografie gastblogs van Wilmar op andere websites

Stockfotografie voor fotografen; dief van eigen portemonnee. Een blog over stockfotografie op Photofacts.

Waarom professionele fotografen geld kosten maar niet duur zijn. (een gastblog op Marketingfacts.nl)

Een gastblog op Photofacts.nl: Hoe begin je met een foto serie?

Een interview in het fotografiemagazine DIGIFOTO Pro: In gesprek met Wilmar Dik: marktomstandigheden van fotografen

De geschiedenis van fotografie, een artikel in de DIGIFOTO Pro

Meer informatie over bedrijfsfotografie? Bekijk deze pagina eens: bedrijfsfotografie


Wil je een artikel schrijven over fotografie en daarvoor met mij van gedachten wisselen? Of kun je voor iets anders mijn hulp gebruiken? Stuur dan even een email of bel mij. Tot snel!

                                                                 
Reclamebeeld.nl                          info@reclamebeeld.nl                      06-51520360  

Van der Duynstraat 143

2515 NJ Den Haag