Veel gestelde vragen aan een fotograaf
Op deze pagina kun je antwoorden terugvinden op vragen aan een fotograaf die het meest gesteld worden. Staat jouw vraag er niet tussen? Aarzel dan niet om je vraag aan fotograaf Wilmar Dik te stellen. Helemaal onderaan deze pagina kun je een film bekijken die van mij is gemaakt door een fotografie community.
1. Waarom moet ik voor jou kiezen en niet zelf het fototoestel uit de kast halen?
2. Hoe kan ik een offerte voor bedrijfsfotografie ontvangen?
3. Kun je vrijblijvend voor een gesprek langskomen?
4. Zijn de foto’s op deze website te koop?
5. Wat kost een fotoshoot op locatie ongeveer?
6. Hoe lang van tevoren moet ik je boeken voor een shoot?
7. Fotografeer je ook in opdracht van particulieren?
8. Hoe kan ik de fotoshoot intern voorbereiden?
9. Ik loop vast op de briefing. Hoe kan ik goed op papier krijgen wat ik verwacht van een bedrijfsfotograaf?
10. Werk je als vaste fotograaf voor bedrijven?
11. Kunnen we (voormalige) klanten van je benaderen voor een referentie? Kun je referenties aanleveren?
12. Wat fotografeer je het liefst?
13. Hoelang doe je normaal gesproken over het verwerken en aanleveren van de foto’s?
14. Kun je de foto’s ook extra bewerken? Bijvoorbeeld door wat te photoshoppen of re-touchen?
15. In welk formaat en wat voor een bestanden lever je aan?
16. Worden de foto’s van mij? Wie is de eigenaar van de rechten?
17. Wat zijn je algemene voorwaarden?
18. Wat maakt jouw werk uniek?
19. Ben je gespecialiseerd in een bepaald type fotografie?
20. Wat vind je belangrijk in de samenwerking met een klant?
21. Werk je met verschillende fotografie pakketten?
22. Kun je extra diensten aanbieden, zoals videografie of fotobewerking?
23. Is er een reiskostenvergoeding van toepassing?
24. In welke resolutie worden de foto’s geleverd?
25. Krijg ik de foto’s in RAW-formaat?
26. Mag ik de foto’s gebruiken voor de website en social media?
27. Hoe lang bewaar je de originele foto’s?
28. Mijn vraag staat hier niet bij. Wat nu?
Onderstaand tref je alle antwoorden op bovenstaande vragen aan.
1. Waarom moet ik voor jou kiezen en niet zelf het fototoestel uit de kast halen?
Als je al twijfelt tussen het inhuren van een beroepsfotograaf of zelf foto’s maken, is het waarschijnlijk niet belangrijk genoeg voor jullie om de kans op goede foto’s te maximaliseren. In dat geval zou ik zeker adviseren om zelf de foto’s te maken. Als de foto’s echter ook gepubliceerd moeten worden op websites en/of bij persberichten, hoop ik dat ik je kan overtuigen van het belang van kwalitatief goede foto’s. Als je mij inschakelt, is de kans op bruikbare foto’s een stuk groter dan wanneer je zelf aan de slag gaat. Ik weet waar ik op moet letten – en wat goed werkt voor het door jou beoogde doel. Relevant blog: Waarom een bedrijfsfotograaf inhuren.
2. Hoe kan ik een offerte voor bedrijfsfotografie ontvangen?
Als je een specifieke offerte wenst te ontvangen voor bedrijfsfotografie voor jouw bedrijf, maak ik deze graag voor je. Om een zo accuraat mogelijke inschatting te geven, ontvang ik graag meer details in je aanvraag. Denk hierbij aan de gewenste datum van de fotoshoot (als het om een specifiek event gaat), de aanvangstijd, locatie van de shoot, en een inschatting van het aantal uren dat ik aanwezig moet zijn om foto’s te maken. Al deze informatie mag gemaild worden naar info@reclamebeeld.nl. Ook is het mogelijk om je fotografie-opdracht telefonisch bespreken. Ik ben te bereiken op 06-51520360. Relevant blog: Een offerte voor bedrijfsfotografie aanvragen.
3. Kun je vrijblijvend voor een gesprek langskomen?
Als jullie een specifieke klus persoonlijk willen bespreken en dit willen doornemen onder het genot van een kop koffie (zwart met suiker voor mij :), kom ik graag een keer bij jullie langs. Naar aanleiding van ons gesprek kan ik dan vervolgens een gerichte offerte maken.
4. Zijn de foto’s op deze website te koop?
De meeste foto’s die op deze website vertoond worden zijn in opdracht van klanten geschoten. Vaak spreek ik met opdrachtgevers af dat ik de voor hen gemaakte foto’s wel mag gebruiken voor mijn portfolio, maar dat ik deze niet verder doorlever of verkoop aan fotostockbureaus. Of een foto te koop is hangt dus voor een groot deel af van mijn opdrachtgever. Is dat een vakblad die eenmalig een foto heeft gebruikt dan kan ik die nog een keer verkopen. Maar als mijn opdrachtgever een communicatieafdeling van een bedrijf is dan zullen die raar opkijken dat ik die beelden weer verkoop. Op mijn reisfotografie website of portfolio pagina van fotograaf Wilmar kun je foto’s van mij terugvinden die wel ‘gewoon’ te koop zijn.
5. Wat kost een fotoshoot op locatie ongeveer?
De kosten voor een fotoshoot hangen af van het aantal uren dat ik bezig ben. Daarbij bereken ik mijn reistijd vanuit Den Haag (geen kilometers), de tijd dat ik aanwezig ben op de locatie, en de tijd die ik nodig heb om de foto’s te verwerken en aan te leveren. Meer over tarieven en wat een fotograaf kost kun je lezen in de blog: Wat kost een fotograaf?
6. Hoe lang van tevoren moet ik je boeken voor een shoot?
Dat hangt een beetje van de periode af. De zomermaanden zijn doorgaans drukker dan de wintermaanden. Soms wordt congresfotografie al maanden van tevoren geboekt. Andere klussen krijg ik weer een week van tevoren binnen. Neem gerust eens contact op om de mogelijkheden te bespreken.
7. Fotografeer je ook in opdracht van particulieren?
Om eerlijk te zijn doe ik dit zelden. Dit is vooral omdat ik geen fotostudio heb en alleen op locatie werk. Daardoor kan ik veel fotoshoots voor particulieren niet goed uitvoeren. Daarbij zijn er veel bedrijven die zich volledig hebben toegespitst op fotografie voor particulieren. Ik kan – en wil – wat prijs betreft niet met hen concurreren.
8. Hoe kan ik de fotoshoot intern voorbereiden?
Goede vraag! Zoals ik altijd zeg, een goede voorbereiding is het halve werk. Het maakt mijn leven in ieder geval een stuk makkelijker. Ook is de kans op topfoto’s groter bij een goede voorbereiding. In dit artikel ben ik hier uitgebreid op ingegaan: https://www.reclamebeeld.nl/hoe-kun-je-een-bedrijfsfotoshoot-voorbereiden/
9. Ik loop vast op de briefing. Hoe kan ik goed op papier krijgen wat ik verwacht van een bedrijfsfotograaf?
Geloof me, je bent absoluut niet de enige die hier moeite mee heeft. Al is het eigenlijk niet zo ingewikkeld. Tips voor het opstellen van een goede fotografie-briefing kun je terugvinden in dit artikel: https://www.reclamebeeld.nl/hoe-maak-je-een-goede-fotografie-briefing-voor-een-bedrijfsfotografie-opdracht/
10. Werk je als vaste fotograaf voor bedrijven?
Er zijn maar weinig dingen zo vrijblijvend als een “vaste freelance fotograaf” 🙂 Tenzij een dergelijke fotograaf in loondienst is, natuurlijk. Ik ben echter een ‘echte’ freelance fotograaf (zzp-er) zonder vast dienstverband. Al werk ik wel op regelmatige basis voor een aantal vaste klanten. Ik ben erg blij en vereerd dat deze partijen steeds weer bij mij terug blijven komen als ze nieuwe foto’s nodig hebben voor hun website of magazine.
11. Kunnen we (voormalige) klanten van je benaderen voor een referentie? Kun je referenties aanleveren?
Ik heb geen kant en klare klantenlijst met referenties die je kan benaderen. Op deze pagina kun je wel zien wat voor soort opdrachtgevers ik heb: https://www.reclamebeeld.nl/gepubliceerde-fotos/ Als je een referentie wil hebben dan zou ik kunnen kijken welke partij voor jou het meest geschikt is om te benaderen.
12. Wat fotografeer je het liefst?
Ik heb niet echt een voorkeur voor een bepaald soort fotografie. Zoals je wellicht al gezien hebt op mijn website, ben ik breed inzetbaar. Mijn energie haal ik uit het maken van de perfecte foto’s en de diversiteit van mijn opdrachten. De ene keer maak ik foto’s in veiligheidskleding in de Botlek en de andere keer ben ik strak in pak aan het fotograferen op een congres. Ook vind ik portretfotografie heerlijk om te doen. Juist omdat ik al duizenden mensen heb mogen portretteren, zie ik heel snel de mooie en minder mooie kanten van een mens. Hierdoor kan ik ervoor zorgen dat dit zo min mogelijk of juist meer opvalt.
13. Hoelang doe je normaal gesproken over het verwerken en aanleveren van de foto’s?
Dit hangt sterk af van het soort opdracht. Normaliter gooi ik ongeveer 60-70% van de foto’s die ik maak weg. Als er geen mensen op de foto’s staan, delete ik minder. De resterende foto’s lever ik aan en bewerk ik dus allemaal. Stel, ik doe een portretshoot waarin ik gedurende een half uur 60 foto’s schiet. Dan zal ik waarschijnlijk niet veel langer dan een uur bezig zijn om die foto’s te verwerken. Als ik echter 6 uur lang op een congres fotografeer, zal ik circa 5-6 uur bezig zijn om alle foto’s uit te zoeken, te bewerken en aan te leveren via mijn WeTransfer account. Ik begin na een opdracht eigenlijk direct met het verwerken van de foto’s. In de meeste gevallen lever ik ze na 1 of 2 werkdagen aan.
14. Kun je de foto’s ook extra bewerken? Bijvoorbeeld door wat te photoshoppen of re-touchen?
Standaard lever ik mijn foto’s bewerkt aan. Maar wel op zo’n manier dat de kijker niet het gevoel krijgt dat de foto veel bewerkt is. Ik zorg dat het contrast, de kleuren en compositie in orde zijn. Er is altijd meer aan een foto te bewerken, als je specifiek kunt aangeven wat er aan een foto moet worden gedaan dan kan ik aangeven hoeveel tijd dat kost en of daar dan kosten aan verbonden zijn. Als je meer wil weten over beeldbewerking en beeldverwerking dan kun je daarover meer lezen in dit blog: Beeldbewerking van fotos
15. In welk formaat en wat voor een bestanden lever je aan?
Over het algemeen lever ik JPG bestanden van goede kwaliteit aan. Het formaat is afhankelijk van jullie behoefte. Als jullie de foto’s nodig hebben voor een grote poster, kan ik de foto’s aanleveren in een specifiek formaat. Voor gebruik op een website is het juist niet handig als de foto’s zo heel groot zijn. In overleg zal ik het meest geschikte formaat aanleveren. Ook kan ik eventueel de foto’s aanleveren als Tiff of RAW bestanden. Soms is het handig dat ik 2 formaten aanlever – bijvoorbeeld 1 formaat voor website/online gebruik en 1 formaat geschikt voor drukwerk. Voor Frankwatching heb ik een blog geschreven over hoe groot je websitefoto’s moeten zijn. Deze kun je hier lezen: Hoe groot moeten je websitefoto’s zijn?
16. Worden de foto’s van mij? Wie is de eigenaar van de rechten?
Een freelance fotograaf blijft in principe altijd eigenaar van de foto’s. Ik spreek met mijn opdrachtgevers meestal af dat ze mijn beelden voor alle soorten uitingen (alleen zelf) mogen gebruiken. Wat wel en niet mag met mijn foto’s kun je hier lezen: https://www.reclamebeeld.nl/gebruiksrechten-opdracht-fotografie
17. Wat zijn je algemene voorwaarden?
Ik verwijs mijn opdrachtgevers graag naar de voor mij geldende algemene voorwaarden van de DuPho. Deze kun je hier bekijken:
https://www.reclamebeeld.nl/wp-content/uploads/DuPho_Algemene_voorwaarden_jan_2022.pdf
18. Wat maakt jouw werk uniek?
Ik maak al meer dan 40 jaar foto’s en ben al die tijd kritisch blijven kijken naar mijn eigen foto’s. Daardoor ben ik in staat mooie foto’s te maken. Ook werk ik met goede apparatuur. Onder mijn werk versta ik ook de communicatie met opdrachtgevers. Omdat ik dat ook graag goed doe en best vaak dezelfde dingen vertel heb ik veel blogs geschreven. Heb je een vraag dan is de kans redelijk aanwezig dat ik je als antwoord een link naar een blog artikel kan sturen 🙂 Ik schrijf voor mijn opdrachtgevers maar ook voor fotografen. Dat alles tezamen zorgt dat ik een fotograaf ben die opdrachtgevers kan adviseren op het gebied van beeld. Mijn foto’s zijn zeker uniek, maar of mijn manier van werken uniek is dat mag je zelf bepalen.
19. Ben je gespecialiseerd in een bepaald type fotografie?
Mijn specialisatie is bedrijfsfotografie en portretfotografie. Voor mij is het maken van portretten een onderdeel van bedrijfsfotografie. Eigenlijk ben ik dus een bedrijfsfotograaf die alle soorten foto’s voor verschillende soorten bedrijven en semioverheden maakt. Naast zakelijke fotografie maak ik ook graag reisfoto’s. Alleen kun je daar geen brood mee verdienen 😊. Als je een idee wil krijgen in het soort foto’s die ik maak dan nodig ik je uit deze website goed te bekijken, en daarna mijn portfolio website en mijn reisfotografie website. Ben je dan nog niet uitgekeken bekijk dan eens de website Beeld voor arbeidsmarktcommunicatie. Veel kijkplezier!
20. Wat vind je belangrijk in de samenwerking met een klant?
Het belangrijkste is dat je foto’s levert waar een klant blij van wordt. Dit doordat die foto’s goed aansluiten bij de wens. Samen met mijn opdrachtgever zorg ik door middel van mijn manier van werken dat de kans op goede foto’s groot is.
21. Werk je met verschillende fotografie pakketten?
Ik werk op basis van uren en bereken al mijn uren die ik in een fotografie project stop. Omdat mijn opdrachten divers zijn en ik alleen voor bedrijven en semi-overheden werk heeft het geen zin om fotografie pakketten te maken. Alle opdrachten die ik uitvoer gaan op offerte basis en een inschatting van mijn tijd. Ik factureer bijna altijd op basis van nacalculatie en de daadwerkelijk gemaakte uren.
22. Kun je extra diensten aanbieden, zoals videografie of fotobewerking?
Alle foto’s die ik lever zijn door mij bewerkt. Ik lever geen foto’s zonder beeldbewerking. Dit is namelijk onderdeel van mijn dienst als beroepsfotograaf. Naast fotograaf ben ik ook cameraman. Op het gebied van film werk ik samen met tasfilms.nl
23. Bereken je als fotograaf reiskosten?
Ik bereken geen reiskosten, maar mijn reistijd. Want naast dat ik de reiskosten heb wil ik ook graag iets verdienen als ik voor een opdrachtgever op pad ben. Mijn idee over het berekenen van reistijd of reiskosten kun je hier lezen: reistijd of reiskosten voor fotografen.
24. In welke resolutie worden de foto’s geleverd?
In de juiste resolutie. Als je aangeeft wat het grootst mogelijke gebruik is van de foto’s dan zorg ik dat foto’s groot genoeg zijn. Meestal is dat een A4 spread, dus een dubbele A4 voor print doeleinden zoals magazines. Foto’s voor online gebruik zijn altijd kleiner. Meer weten? Lees dan mijn artikel op Frankwatching: Hoe groot moeten foto’s voor websites zijn?
25. Krijg ik de foto’s in RAW-formaat?
Standaard lever ik foto’s in JPG. Heel soms lever ik tegen een meerprijs RAW bestanden. Voor de gemiddelde gebruiker heeft dat overigens niet zo veel zin. Want RAW bestanden zijn heel groot. Fotografen willen alle foto’s graag perfect aanleveren. RAW bestanden vragen om beeldbewerking. Ik lever mijn foto’s alleen als ik mijn eigen foto’s kan bewerken. Op die manier zijn mijn foto’s naar mijn idee het mooist en passen ze bij de opdrachtgever. Ik schiet foto’s in RAW, die bewerk ik en zet ik om naar TIFF bestanden. Vandaaruit genereer ik deJPG’s die ik aanlever. De aangeleverde JPG foto’s zijn dus klaar voor gebruik en goed bewerkt. Ook zijn daarom mijn jpg bestanden beter dan een foto die origineel als jpg is geschoten door bijvoorbeeld een smartphone.
26. Mag ik de foto’s gebruiken voor de website en social media?
Als jij mijn opdrachtgever bent mag jij de aangeleverde foto’s gebruiken voor divers gebruik. Dus ook voor jullie website en social media. Ik spreek meestal met opdrachtgevers af dat die mijn foto’s voor websites onbeperkt zelf mogen gebruiken, maar niet mogen doorleveren aan anderen. Dus alleen mijn opdrachtgever mag mijn foto’s gebruiken. Alhoewel daar ook andere afspraken over te maken zijn. Meer over mijn gebruiksrechten die ik standaard bij mijn foto’s lever kun je hier lezen: gebruiksrechten opdrachtfotografie
27. Hoe lang bewaar je de originele foto’s?
Ik bewaar foto’s op externe harde schijven een aantal jaren, tenzij we afspraken maken dat ik bijvoorbeeld de foto’s delete zodra die zijn geleverd.
28. Mijn vraag staat hier niet bij. Wat nu?
Geen enkel probleem! Bel 06-51520360 of mail mij via e-mail info@reclamebeeld.nl. Dan zal ik mijn uiterste best doen om je vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Op mijn portfolio website heb ik overigens nog veel meer vragen staan. Daar kun je anwoorden vinden op vragen als “Hoe word je fotograaf?“, “Wat verdient een fotograaf” of “Wat maakt iemand een goede fotograaf“.