Veel gestelde vragen aan een bedrijfsfotograaf

Op deze pagina kun je antwoorden terugvinden op de vragen die het meest gesteld worden. Staat jouw vraag er niet tussen? Aarzel dan niet om contact met Wilmar op te nemen. Helemaal onderaan deze pagina kun je een film bekijken die van mij is gemaakt door een fotografie community.

interieurfotograaf

1.   Waarom moet ik voor jou kiezen en niet zelf het fototoestel uit de kast halen?

2.   Hoe kan ik een offerte voor bedrijfsfotografie ontvangen?

3.   Kun je vrijblijvend voor een gesprek langskomen?

4.   Zijn de foto’s op deze website te koop?

5.   Wat kost een fotoshoot op locatie ongeveer?

6.   Hoe lang van tevoren moet ik je boeken voor een shoot?

7.   Fotografeer je ook in opdracht van particulieren?

8.   Hoe kan ik de fotoshoot intern voorbereiden?

9.   Ik loop vast op de briefing. Hoe kan ik goed op papier krijgen wat ik verwacht van een bedrijfsfotograaf?

10.  Werk je als vaste fotograaf voor bedrijven?

11.  Kunnen we (voormalige) klanten van je benaderen voor een referentie? Kun je referenties aanleveren?

12.  Wat fotografeer je het liefst?

13.  Hoelang doe je normaal gesproken over het verwerken en aanleveren van de foto’s?

14.  Kun je de foto’s ook extra bewerken? Bijvoorbeeld door wat te photoshoppen of re-touchen?

15.  In welk formaat en wat voor een bestanden lever je aan?

16.  Worden de foto’s van mij? Wie is de eigenaar van de rechten?

17.  Wat zijn je algemene voorwaarden?

18.  Mijn vraag staat hier niet bij. Wat nu?

Onderstaand tref je alle antwoorden op bovenstaande vragen aan.

1. Waarom moet ik voor jou kiezen en niet zelf het fototoestel uit de kast halen?

Als je al twijfelt tussen het inhuren van een beroepsfotograaf of zelf foto’s maken, is het waarschijnlijk niet belangrijk genoeg om je kans op goede foto’s te maximaliseren. In dat geval zou ik zeker adviseren om zelf de foto’s te maken. Als de foto’s echter ook gepubliceerd moeten worden op websites en/of bij persberichten, hoop ik dat ik je kan overtuigen van het belang van kwalitatief goede foto’s. Als je mij inschakelt, is de kans op bruikbare foto’s een stuk groter dan wanneer je zelf aan de slag gaat. Ik weet waar ik op moet letten – en wat goed werkt voor het door jou beoogde doel. Relevant blog: Waarom een bedrijfsfotograaf inhuren.

2. Hoe kan ik een offerte voor bedrijfsfotografie ontvangen?

Als je een specifieke offerte wenst te ontvangen voor bedrijfsfotografie voor jouw bedrijf, maak ik deze graag voor je. Om een zo accuraat mogelijke inschatting te geven, ontvang ik graag meer details in je aanvraag. Denk hierbij aan de gewenste datum van de fotoshoot (als het om een specifiek event gaat), de aanvangstijd, locatie van de shoot, en een inschatting van het aantal uren dat ik aanwezig moet zijn om foto’s te maken. Al deze informatie mag gemaild worden naar info@reclamebeeld.nl. Ook is het mogelijk om je fotografie-opdracht telefonisch bespreken. Ik ben te bereiken op 06-51520360. Relevant blog: Een offerte voor bedrijfsfotografie aanvragen.

3. Kun je vrijblijvend voor een gesprek langskomen?

Als jullie een specifieke klus persoonlijk willen bespreken en dit willen doornemen onder het genot van een kop koffie (zwart met suiker voor mij :), kom ik graag een keer bij jullie langs. Naar aanleiding van ons gesprek kan ik dan vervolgens een gerichte offerte maken.

4. Zijn de foto’s op deze website te koop?

De meeste foto’s die op deze website vertoond worden zijn in opdracht van klanten geschoten. Eigenlijk spreek ik altijd met opdrachtgevers af dat ik de voor hen gemaakte foto’s wel mag gebruiken voor mijn portfolio, maar dat ik deze niet verder doorlever of -verkoop aan andere partijen. Op mijn reisfotografie website kun je foto’s van mij terugvinden die wel ‘gewoon’ te koop zijn. 

5. Wat kost een fotoshoot op locatie ongeveer?

De kosten voor een fotoshoot hangen af van het aantal uren dat ik bezig ben. Daarbij bereken ik mijn reistijd vanuit Den Haag (geen kilometers), de tijd dat ik aanwezig ben op de locatie, en de tijd die ik nodig heb om de foto’s te verwerken en aan te leveren.

6. Hoe lang van tevoren moet ik je boeken voor een shoot?

Dat hangt een beetje van de periode af. De zomermaanden zijn doorgaans drukker dan de wintermaanden. Soms wordt congresfotografie al maanden van tevoren geboekt. Andere klussen krijg ik weer een week van tevoren binnen. Neem gerust eens contact op om de mogelijkheden te bespreken.

7. Fotografeer je ook in opdracht van particulieren?

Om eerlijk te zijn doe ik dit zelden. Dit is vooral omdat ik geen fotostudio heb en alleen op locatie werk. Daardoor kan ik veel fotoshoots voor particulieren niet goed uitvoeren. Daarbij zijn er veel bedrijven die zich volledig hebben toegespitst op fotografie voor particulieren. Ik kan – en wil – wat prijs betreft niet met hen concurreren.

8. Hoe kan ik de fotoshoot intern voorbereiden?

Goede vraag! Zoals ik altijd zeg, een goede voorbereiding is het halve werk. Het maakt mijn leven in ieder geval een stuk makkelijker. Ook is de kans op topfoto’s groter bij een goede voorbereiding. In dit artikel ben ik hier uitgebreid op ingegaan: https://www.reclamebeeld.nl/hoe-kun-je-een-bedrijfsfotoshoot-voorbereiden/

9. Ik loop vast op de briefing. Hoe kan ik goed op papier krijgen wat ik verwacht van een bedrijfsfotograaf?

Geloof me, je bent absoluut niet de enige die hier moeite mee heeft. Al is het eigenlijk niet zo ingewikkeld. Tips voor het opstellen van een goede fotografie-briefing kun je terugvinden in dit artikel: https://www.reclamebeeld.nl/hoe-maak-je-een-goede-fotografie-briefing-voor-een-bedrijfsfotografie-opdracht/

10. Werk je als vaste fotograaf voor bedrijven?

Er zijn maar weinig dingen zo vrijblijvend als een “vaste freelance fotograaf”! Tenzij een dergelijke fotograaf in loondienst is, natuurlijk. Ik ben echter een ‘echte’ freelance fotograaf zonder vast dienstverband. Al werk ik wel op regelmatige basis voor een aantal vaste klanten. Ik ben erg blij en vereerd dat deze partijen steeds weer bij mij terug blijven komen als ze nieuwe foto’s nodig hebben voor hun website of magazine.

11. Kunnen we (voormalige) klanten van je benaderen voor een referentie? Kun je referenties aanleveren?

Ik heb geen kant en klare klantenlijst met referenties die je kan benaderen. Op deze pagina kun je wel zien wat voor soort opdrachtgevers ik heb: https://www.reclamebeeld.nl/gepubliceerde-fotos/ Als je een referentie wil hebben dan zou ik kunnen kijken welke partij voor jou het meest geschikt is om te benaderen.

12. Wat fotografeer je het liefst?

Ik heb niet echt een voorkeur voor een bepaald soort fotografie. Zoals je wellicht al gezien hebt op mijn website, ben ik breed inzetbaar. Mijn energie haal ik uit het maken van de perfecte foto’s en de diversiteit van mijn opdrachten. De ene keer maak ik foto’s in veiligheidskleding in de Botlek en de andere keer ben ik strak in pak aan het fotograferen op een congres. Ook vind ik portretfotografie heerlijk om te doen. Juist omdat ik al duizenden mensen heb mogen portretteren, zie ik heel snel de mooie en minder mooie kanten van een mens. Hierdoor kan ik ervoor zorgen dat dit zo min mogelijk of juist meer opvalt.

13. Hoelang doe je normaal gesproken over het verwerken en aanleveren van de foto’s?

Dit hangt sterk af van het soort opdracht. Normaliter gooi ik ongeveer 60-70% van de foto’s die ik maak weg. Als er geen mensen op de foto’s staan, delete ik minder. De resterende foto’s lever ik aan en bewerk ik dus allemaal. Stel, ik doe een portretshoot waarin ik gedurende een half uur 60 foto’s schiet. Dan zal ik waarschijnlijk niet veel langer dan een uur bezig zijn om die foto’s te verwerken. Als ik echter 6 uur lang op een congres fotografeer, zal ik circa 5-6 uur bezig zijn om alle foto’s uit te zoeken, te bewerken en aan te leveren via mijn WeTransfer account. Ik begin na een opdracht eigenlijk direct met het verwerken van de foto’s. In de meeste gevallen lever ik ze na 1 of 2 werkdagen aan.

14. Kun je de foto’s ook extra bewerken? Bijvoorbeeld door wat te photoshoppen of re-touchen?

Standaard lever ik mijn foto’s bewerkt aan. Maar wel op zo’n manier dat de kijker niet het gevoel krijgt dat de foto veel bewerkt is. Ik zorg dat het contrast, de kleuren en compositie in orde zijn. Er is altijd meer aan een foto te bewerken, als je specifiek kunt aangeven wat er aan een foto moet worden gedaan dan kan ik aangeven hoeveel tijd dat kost en of daar dan kosten aan verbonden zijn. Als je meer wil weten over beeldbewerking en beeldverwerking dan kun je daarover meer lezen in dit blog: Beeldbewerking van fotos

15. In welk formaat en wat voor een bestanden lever je aan?

Over het algemeen lever ik JPG bestanden van goede kwaliteit aan. Het formaat is afhankelijk van jullie behoefte. Als jullie de foto’s nodig hebben voor een grote poster, kan ik de foto’s aanleveren in het formaat 5760×3840 pixels. Of (in overleg) nog groter.  Voor gebruik op een website is het juist niet handig als de foto’s zo heel groot zijn. In overleg zal ik het meest geschikte formaat aanleveren. Ook kan ik eventueel de foto’s aanleveren als Tiff of RAW bestanden. Soms is het handig dat ik 2 formaten aanlever – bijvoorbeeld 1 formaat voor website/online gebruik en 1 formaat geschikt voor drukwerk. Voor Logeion (de Nederlandse beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals) heb ik een blog geschreven over wat er komt kijken bij de beeldverwerking. Deze kun je hier lezen: Beeldbewerking en gebruik van fotos, wat komt er kijken bij een perfect beeld?

16. Worden de foto’s van mij? Wie is de eigenaar van de rechten?

Een freelance fotograaf blijft in principe eigenaar van de foto’s. Ik spreek met mijn opdrachtgevers eigenlijk altijd af dat ze mijn beelden voor alle soorten uitingen (alleen zelf) mogen gebruiken. Wat wel en niet mag met mijn foto’s kun je hier lezen: https://www.reclamebeeld.nl/gebruiksrechten-opdracht-fotografie

17. Wat zijn je algemene voorwaarden?

Ik verwijs mijn opdrachtgevers graag naar de voor mij geldende algemene voorwaarden van de DuPho. Deze kun je hier bekijken:

https://www.reclamebeeld.nl/wp-content/uploads/DuPho_Algemene_voorwaarden_augustus_2016.pdf

18. Mijn vraag staat hier niet bij. Wat nu?

Geen enkel probleem! Neem gerust vrijblijvend contact met me op via e-mail (info@reclamebeeld.nl) of telefoon 06-51520360. Dan zal ik mijn uiterste best doen om je vraag zo snel en goed mogelijk te beantwoorden.

Filmportret van fotograaf Wilmar Dik gemaakt door https://www.fotografiecommunity.nl/