Opdrachtfotografie werkwijze

Bedrijfsfotograaf in Den Haag

Mijn werkwijze voor opdrachtfotografie leg ik je graag uit. Elke fase binnen de opdrachtfotografie heeft een eigen pagina met linkjes naar de meest relevante informatie. Klik op onderstaande 6 icoontjes of op de titels van de diverse fasen van opdrachtfotografie en je gaat direct naar die pagina met alle relevante informatie.

Stel; jouw bedrijf heeft een website zonder foto’s, of met foto’s die onprofessioneel overkomen. Zonder passende beelden worden er kansen gemist om potentiële klanten te overtuigen dat jouw bedrijf, hét bedrijf is waarnaar zij op zoek zijn. Opdrachtfotografie biedt hiervoor de perfecte oplossing. Een goede bedrijfsfotograaf kan beelden van jouw bedrijf maken die potentiële klanten over de streep trekken.

Werkwijze opdrachtfotografie

Als je fotografie wil uitbesteden door middel van een fotografie opdracht dan is het natuurlijk handig vooraf te weten wat daarbij komt kijken. Bedrijfsfotografen gaan op verschillende manieren te werk. De ene fotograaf voert simpelweg de opdracht van de klant uit en laat het daarbij. Een ander kan ook strategisch meedenken over welke beelden het beste laten zien waar het bedrijf voor staat.

Graag ga ik met een opdrachtgever in gesprek om het doel van de foto’s in kaart te brengen. Samen zorgen we er dan voor dat de beelden precies datgene uitstralen wat het bedrijf wil overbrengen op een potentiële klant. Hierover heb ik een gastblog geschreven voor Frankwatching, deze kun je hier lezen: https://www.frankwatching.com/archive/2022/04/05/fotografie-stijl-bedrijf-doelgroep/ Heb je echter een heel concrete vraag en is het doel voor de fotografie volledig duidelijk, dan kan ik daar direct mee aan de slag.

Relevante blog in dit stadium: De verschillen tussen film en fotografie, Waarom een bedrijfsfotograaf inhuren en Waarom een beeldbank voor je bedrijf opzetten?

Werkwijze portretfotografie

Gaat je mogelijke opdracht specifiek over portretfotografie dan is het wellicht handig om mijn portretfotografie website en de werkwijze op die site te lezen. Dat kun je hier doen: https://mensen.photo/werkwijze-portretfotografie/


Opdrachtfotografie werkwijze

1. Marketingstrategie. Nieuwe bedrijfsfotografie laten maken- hoe begin je?

Heb je als opdrachtgever behoefte aan een sparringpartner op het gebied van fotografie? Ik denk graag mee over fotografie bij jullie marketingstrategie. Wat willen jullie bijvoorbeeld uitstralen? Wat is de doelgroep en op welke manier kunnen we deze groep mensen het beste bereiken? Uiteraard kan er gezorgd worden dat de foto’s aansluiten bij jullie huisstijl. Goede, professionele foto’s spelen immers een belangrijke rol bij een herkenbare en consistente visuele identiteit.

Relevante blogs in dit stadium: Welke achtergrond voor portretten past het beste? Onze ervaringen als specialisten in beeld kun je hier bekijken: beeldspecialist voor fotografie en film. Een grote fotografie opdracht, hoe werkt dat?, Bedrijfsfotografie tips, Hoe kies je de juiste fotograaf voor de juiste klus en Stockfotografie voor marketing gebruiken of niet? Zo raak je met fotografie de juiste snaar bij je doelgroep [+6 voorbeelden] (een gastblog op Frankwatching)


Offerte aanvraag fotografie

2. Offerte aanvraag voor fotografie

Er zijn een hoop soorten fotografen. Van bruidsfotografen tot bedrijfsfotografen en van persfotografen tot fotografen die zich in loveshoots hebben gespecialiseerd. Ook kunnen fotografie stijlen enorm verschillen. Sommige fotografen kunnen hun stijl aanpassen aan de behoefte van de opdrachtgever. Anderen willen vooral in hun eigen stijl werken. Ik geef je graag tips om te zorgen dat de foto’s die jullie graag willen laten maken ook echt gemaakt worden. Waarom kies je voor een fotograaf? Ik geef je graag wat tips in onderstaande blogs.
Relevante blogs in dit stadium: Hoe kies je de juiste fotograaf voor de juiste klus, Tips voor het laten maken van een bedrijfsreportage, Een bedrijfsfotografie offerte aanvragen, Een bedrijfsfotoshoot voorbereiden, Uitleg over bedrijfsfotografie tarieven, wat komt er kijken bij een portretfotografie offerte? En Hoe maak je een goede fotografie briefing.


Offerte voor opdrachtfotografie

3. Bedrijfsfotografie voorbereiden

Jullie bedrijfsfotograaf is uitgekozen. Nu is het van belang de voorbereidingen op jullie fotografie zorgvuldig te doen. Hoe beter die gedaan worden, hoe sneller de foto’s gemaakt kunnen worden. Hangt de bedrijfsvlag er mooi bij? Heeft iedereen die in beeld komt mooie en nieuwe bedrijfskleding aan? Zijn alle ruimtes waar foto’s gemaakt gaan worden opgeruimd en schoon?

In de offerte staat vaak precies hoe de fotoshoot zal worden aangepakt. Er staat in hoeveel tijd ik denk nodig te hebben en een inschatting van de kosten op basis van dat aantal uren. Ook zullen er afspraken in staan over bijvoorbeeld het aantal foto’s dat geleverd zal worden, gebruiksrechten van de foto’s en de aanleverspecificaties.Relevante blog: Hoe maak je een goede fotografie briefing, Een bedrijfsfotoshoot voorbereiden, Uitleg over bedrijfsfotografie tarieven. Waarom professionele fotografen geld kosten, maar niet duur zijn – wat krijg je voor je geld. (een gastblog op Marketingfacts.nl)


opdrachtfotografie fotoshoot

4. De bedrijfsfotoshoot

Mijn werkwijze is volledig afhankelijk van de soort bedrijfsfotoshoot. Een portret-fotoshoot met een make-up artist ziet er heel anders uit dan een bedrijfsfotoshoot op een industriële locatie. Inmiddels heb ik al flink wat ervaring opgedaan met fotoshoots op verschillende soorten locaties.

In het menu links kun je diverse fotografie specialisaties bekijken. Niet genoeg specialisaties? Bekijk dan deze pagina: Fotografie per sector. Daar staan tientallen sectoren en voorbeelden van foto’s in die sector. Van fotografie voor advocatenkantoren tot foto’s voor de industrie en van recruitmentfotografie tot fotografie in de zorg. Veel kijkplezier!Mogelijk relevante blogs: Een bedrijfsfotoshoot voorbereiden, Congresfotografie uitleg d.m.v een case-story. Een kijkje achter de schermen van een bedrijfsfilm productie. Hoe maak je goede zakelijke portretfotografie. Welke achtergrond voor portretten is het beste? De aanpak voor persfotografie voor een persbericht. Tips voor interieurfotografie. Architectuurfotografie van woningen en gebouwen en Industriële fotografie uitleg.


fotografie opdracht aanleveren

5. Beeldbewerking en aanleveren van de foto’s

Ik lever alle goede foto’s uit een fotoshoot aan. Je kiest dus zelf welke foto’s in de praktijk gebruikt zullen worden. Alle foto’s die ik aanlever, zijn bewerkt en klaar voor gebruik. Het versturen van de foto’s doe ik met behulp van mijn WeTransfer account. Wil je meer lezen over beeldverwerking en beeldbewerking? Dat kan want ik heb er een blog artikel over geschreven.

Lees hier de meest relevant blog artikels: Beeldbewerking van foto’s. Hoe groot moeten de foto’s op je website zijn? (gastblog op Frankwatching)


Gebruiksrechten opdrachtfotografie

6. Gebruiksrechten opdrachtfotografie

Meestal spreek ik met de opdrachtgever af dat de foto’s voor ieder doel en voor onbepaalde tijd gebruikt mogen worden, maar dat ze niet aan andere partijen geleverd mogen worden. Mijn standaard afspraken kun je hier lezen: gebruiksrechten voor fotografie. Wil je graag gebruiksrechten voor een tweede of derde partij dan kunnen we daar ook afspraken over maken. Ook wordt over het algemeen afgesproken dat ik de foto’s mag gebruiken ter promotie van mijn werk (om potentiële nieuwe opdrachtgevers te laten zien wat voor soort foto’s ik maak). Vanzelfsprekend kunnen we afspraken maken die hiervan afwijken.
Hier kun je meer lezen over: gebruiksrechten van mijn opdrachtfotografie, Blog plagiaat: wat te doen als mensen je website teksten “lenen”? Auteursrecht op fotografie nader uitgelegd en smoesjes om maar niet te hoeven betalen voor foto’s


Benieuwd naar de werkwijze van videoproductie? Bekijk die dan hier: werkwijze videoproductie. Wil je weten wat een bedrijfsfilm kost? Lees dan : Wat kost een bedrijfsfilm.

Ander Advies over fotografie

Ik adviseer ook andere fotografen en opdrachtgevers over fotografie. Wellicht zijn deze pagina’s interessant voor je:

Advies over fotografiebeleid en aanbestedingen fotografie

Zakelijk advies voor fotografenKan jouw bedrijf wel wat mooie en professionele foto’s gebruiken om potentiële klanten te overtuigen? Neem dan (vrijblijvend) contact met mij op, dan bespreken we samen de mogelijkheden.

                                                                 
Reclamebeeld.nl                          info@reclamebeeld.nl                      06-51520360  

Van der Duynstraat 143

2515 NJ Den Haag

Filmportret van fotograaf Wilmar aan het werk

Onderstaand filmportret is gemaakt door https://www.fotografiecommunity.nl/. In de film kun je een interview bekijken en mij aan het werk zien. Veel kijkplezier!