• interieur fotografie met bewegende mensen zodat ze expres onherkenbaar zijn
    interieur fotografie met bewegende mensen zodat ze expres onherkenbaar zijn

Bewegingsfotografie met langzame sluitertijd

Met bewegingsfotografie bedoel ik bewust bewogen foto’s: het lang genoeg openzetten van de lens. Geen enkele van bovenstaande foto’s is in Photoshop gemaakt. Fotograferen met een langzame sluitertijd kan resulteren in het op een mooie manier vastleggen van beweging in de foto.

Bewegingsfotografie is een erg leuk en artistiek onderdeel van fotografie. Het is vaak experimenteel, met extreme resultaten. De kunst ervan is om datgeen waar het om gaat in de foto scherp te krijgen, waardoor hier de nadruk op komt te liggen. Of juist de achtergrond scherp te maken en de mensen die voorbijlopen onscherp. Dat laatste kan ook goed uitkomen als mensen niet herkenbaar op de foto’s mogen staan. Hoe meer beweging en creativiteit je in een foto legt, hoe extremer en mooier (of mislukter!) de foto kan zijn.

Soorten bewegingsfotografie

De beweging kan in diverse dingen zitten:

1 – De camera bewegen

2 – Je kan de camera stil houden (door gebruik te maken van een statief) en de onderwerpen in de foto laten bewegen. Dit kunnen mensen zijn, maar ook bijvoorbeeld een zaklamp / lichtbron.

3 – De foto kun je uit de hand schieten (zonder statief) en richten naar een onderwerp dat beweegt. Dit kan bijvoorbeeld een voetganger, fietser of auto zijn.

Om beweging in een foto goed vast te leggen heb je een langzame sluitertijd nodig. Maar wat langzaam is verschilt van foto tot foto. Dit heeft te maken met de snelheid van het te fotograferen onderwerp. Als je een rijdende auto fotografeert dan zal de achtergrond al vrij snel bewogen overkomen. Als je dezelfde instellingen gebruikt bij een foto van een voetganger dan zal die nog vrij scherp overkomen.

Ben je een fotograaf en wil je meer informatie voor fotografen lezen, bekijk dan eens deze pagina: informatie voor fotografen.

Als je een leuk idee hebt, een opdracht wil bespreken, of tarieven of een offerte wil aanvragen – stuur dan even een email of bel mij. Tot snel!

                                                                 
Reclamebeeld.nl                          info@reclamebeeld.nl                      06-51520360  

Van der Duynstraat 143

2515 NJ Den Haag