Mijn sluitertijd zoektocht van de eerste foto (Boulevard du Temple) van Daguerre met mensen

De eerste foto was gemaakt door Joseph Nicéphore Niépce in 1826 of 1827. Ruim 10 jaar later, in 1839 maakte Louis Daguerre deze foto van de Boulevard du Temple in Parijs. Er staan ook twee mensen op. Voor het eerst!

Click here for the English version of this article

Een man die zijn schoenen laat poetsen (naar mijn idee 1 schoen) en iemand die daar mee bezig is, zijn op de gevoelige plaat vastgelegd. Hoeveel minuten stond de lens open voor het maken van die foto? Het is jammer dat niet meer bekend is wat de sluitertijd van die foto was. Op het internet lees je van alles. Het meest voorkomende zegt dat dat de sluitertijd tussen de 10 en 15 minuten was. Hier https://en.wikipedia.org/wiki/Boulevard_du_Temple stond zelfs “almost half an hour”. Onderstaand een detail uit de foto.

De man staat gedurende de gehele foto, vrij duidelijk, op 1 been. Opeens bedacht ik me… heeft die man echt zo lang stil gestaan? Zou het niet veel korter kunnen zijn geweest? Een wissel van schoen/been zou je zien op de foto. De positie van het linker- en rechterbeen is namelijk net iets anders. Als een been bv. voor 50% van de sluitertijd op 1 plek blijft dan ziet dat er meer uit als grijs (ipv zwart). Maar de 2 benen van de man zijn echt behoorlijk zwart. En hebben een redelijk scherpe rand van zwart naar wit. Van een been/schoen wissel was dus (naar mijn idee) geen sprake.

Hoelang kan een schoenpoetser bezig zijn met het poetsen van 1 schoen?

Als de sluitertijd echt 10 a 25 minuten is geweest, zou het dan kunnen dat die man expres zo lang is blijven stil staat terwijl 1 schoen werd gepoetst? Misschien was het geen toeval dat deze staande man scherp op de foto staat. Misschien wist hij dat een vriend van hem met iets nieuws bezig was en moest hij daar stil blijven staan tot dat hij van die vriend (meneer Daguerre) een seintje kreeg.

Het zat me niet lekker. Een dag later besluit ik er toch weer in te duiken. De meeste websites hebben het over een tijd van 10 minuten of langer. Het is niet moeilijk om snel veel websites te vinden waar de foto staat met een tijd dat de lens open staat. Zoek zelf maar eens: https://www.google.com/search?q=daguerreotype+Boulevard+minutes

De lijst van vermeldingen van 7 tot en met bijna een half uur is bijzonder lang. En niemand heeft het over een tijd die het naar mijn idee kost om 1 schoen te poetsen. Dus ik blijf doorzoeken.

Uiteindelijk valt mijn oog op dit artikel

http://www.daguerreotypearchive.org/texts/B8400001_DAGUERRE_GALERIE_1840.pdf. (zoek in dat pdf document op “minutes”). Het is een publicatie uit 1840 in Galerie de la Presse waar meneer Daguerre en een Franse minister bij aanwezig waren. Daar wordt aangekondigd dat meneer Daguerre een heuse uitvinding heeft gedaan. Dit is een stukje uit de publicatie:

Dit is de Engelse Google vertaling van bovenstaande tekst:

Gentlemen, he said, at the meeting of June 15, 1839, we believe that we are meeting wishes of the room, offering you to acquire the property of a discovery too useful than uninspired, it is important, in the interest of the sciences and the arts, to be able to The advertisement. Mr. Daguerre, continued further on, Mr. Minister, Mr. Daguerre has succeeded in fix the images of the dark room and thus create, in four or five minutes, by power of light, drawings, where objects retain their shapes, even their smallest details, where the effects of linear perspective, and the degradation of tones, from the aerial perspective, are charged with an unknown delicacy so far.

4 of 5 minuten dus! Ik had al zo’n vermoeden! Vreemd dat op de meeste plekken op het internet staat dat de sluitertijd tien minuten tot bijna een half uur was. Zelf onderzoek doen loont. Nu alleen nog even iedereen informeren dat de sluitertijd maar 4 a 5 minuten was. Misschien is deze publicatie een mooie start 🙂

fotograaf den haag

In hetzelfde pdf artikel staat overigens ook: “At the beginning of March 1839, a disastrous fire destroyed in two hours all these magnificent productions that Daguerre was exhibiting incessantly”. Het is dus aannemelijk dat de foto van Boulevard du Temple is gemaakt in 1839, niet 1838. Het zou dus ook goed kunnen dat deze foto niet de eerste is waar mensen herkenbaar op staan, maar wel de enige die is overgebleven uit die periode.

Tekst: Fotograaf Wilmar Dik, Den Haag 8 januari, 2021. Met dank aan: Gary W. Ewer, ed., The Daguerreotype: an Archive of Source Texts, Graphics, and Ephemera, http://www.daguerreotypearchive.org.

Wilmar Dik is een beroepsfotograaf. Meer foto’s van Wilmar staan op onder andere deze websites: WilmarDik.nl (portfolio site), Wilmarphotography.com (reisfotografie) en mensen.photo (portretfotografie).

Click here for the English version of this article

                                                                 
Reclamebeeld.nl                          info@reclamebeeld.nl                      06-51520360  

Wilmar Dik

Van der Duynstraat 143

2515 NJ Den Haag



Deze publicatie is overgenomen door DIGIFOTO Pro. De online versie kun je hier bekijken: https://www.digifotopro.nl/de-eerste-foto-met-mensen-door-daguerre-in-een-nieuw-licht-geplaatst. Dit is de gedrukte versie (2021-1):