Media tips van fotograaf voor goede congresfoto’s.
Ben je gevraagd om een presentatie geven op een event? Als spreker tijdens een event is het leuk als je mooie foto’s van je kan laten maken. Sta je niet vaak goed op congresfoto’s? Dan kun je vast wel wat media tips gebruiken! Goede fotografie is namelijk waardevol voor de organisator die jou heeft gevraagd om te spreken. Met deze media tips van fotograaf Wilmar Dik is de kans groot dat er prachtige foto’s van jou worden gemaakt tijdens het congres. Dan ga ik er wel vanuit dat die een goede fotograaf ingehuurd hebben.
Wie is Wilmar en waarom deze media tips?
Ik ben een beroepsfotograaf sinds 2008 en heb veel ervaring met het vastleggen van congressen en events. Ik maak foto’s en kan ook cameraman zijn tijdens een congres. Bekijk hier voorbeelden van mijn congresfoto’s. Voor de creatie van evenementvideo werk ik samen met Francis Camstra van tasfilms.
Na elk congres neem ik mij weer voor om de experts (de sprekers van een event) iets te vertellen over het tot stand komen van goede congresfoto’s. Ik hoop dat deze tips bijdragen aan mooie congresfotografie. Bij deze mijn media tips!
Het doel van mooie congresfotografie kan divers zijn. Foto’s helpen bij het versterken van de beleving bij de bezoekers. Op die manier wordt het enthousiasme langer behouden. Ook kunnen goede foto’s helpen bij de kaartverkoop van volgende events. Want veel events en congressen zijn jaarlijks terugkerend. Wat het doel van eventfotografie ook is, je wil als spreker goed op de foto!
Als spreker heb je invloed op de foto’s
Wist je dat je als spreker op een event invloed hebt op de kwaliteit van de foto’s die van jou gemaakt kunnen worden? Mensen die een mediatraining hebben gehad weten nu vast al wel welke kant ik op ga met dit verhaal.
Jij bent een expert en gaat een presentatie geven tijdens een event. Je hebt die presentatie waarschijnlijk al vaker gegeven. De slides en je verhaal zitten goed in je hoofd en je hebt je voorgenomen deze keer je verhaal niet voor te lezen vanaf je A4-tje of laptop. Dan is het niet al te moeilijk om tijdens je presentatie vaak de zaal in te kijken. Daarmee maak je connectie met de congresbezoekers.
Hetzelfde kun je ook doen met de toekomstige kijkers van de foto’s. Maak connectie met de fotograaf en de telelens. Kijk af en toe even de lens in tijdens je presentatie. Als je zorgt dat je de presentatie goed in je hoofd hebt zitten kun je hier tijd voor nemen zonder dat het te veel afleidt van je presentatie. Soms zie ik sprekers op een congres die hun hele verhaal voorlezen vanaf de laptop. Ze kijken dan zelden de zaal in, laat staan richting de fotograaf. In dat geval is het bijzonder lastig om goede foto’s te maken waar de congresorganisatie naar op zoek is.
Foto’s van sprekers zijn niet altijd gelijk top
Het maken van goede foto’s van sprekers tijdens een congres is een vak apart. Als fotograaf wil ik een spreker graag pratend op de foto hebben. Want dat laat zien dat er een presentatie gegeven wordt. Mensen die praten die staan echter vaak niet lekker op de foto. Een bewogen gezicht, een kromme mond of dichte ogen; op een foto ziet dat er allemaal niet ideaal uit. Die foto’s zal ik zeker niet aan een congresorganisatie leveren. Maar geloof mij maar dat een behoorlijk deel van de gemaakte foto’s van sprekers niet ideaal zijn. Bovendien is een foto een stuk sterker als de handen en armen van de spreker ook nog iets toevoegen. Omdat ik graag alleen goede foto’s aanlever maak ik dus van iedere spreker een redelijk aantal foto’s.
Het licht tijdens congressen
De licht situatie tijdens events is voor wat betreft fotografie meestal niet ideaal. Zalen zijn vaak donkerder want de presentatie op de beamer moet goed zichtbaar zijn. Ook kan tijdens presentaties geen flitslicht worden gebruikt. Het helpt een fotograaf dan enorm als je rustig spreekt en niet te veel beweegt.
Mooie eventfoto’s zijn vaak het gevolg van een goede interactie tussen fotograaf en spreker
Ervaren keynote speakers en mensen die vaak in de media verschijnen staan vaak goed op foto’s. Dat is geen toeval. Die mensen realiseren zich dat niet elke foto gelijk goed is. Die sprekers weten meestal wel waar de lens van de fotograaf zich in de zaal bevindt en richten de presentatie dan richting die kant. Op die manier is de kans groot dat je na het event ook vaak in communicatie uitingen van dat event terugkomt. En dat is voor jou als expert weer goed. Een congresorganisatie nodigt een hoop sprekers uit. Na het event zullen ze de mooiste foto’s van dat event gaan gebruiken. Realiseer je dat de fotograaf tijdens je presentatie ook foto’s wil maken van bezoekers en de sfeer in de zaal. Dus zie je een telelens op je gericht staan? Kijk dan langs de telelens de zaal in. Praat rustig door en gebruik je armen en handen. Beweeg niet te veel en kijk zeker ook de lens in. Doe je dat een paar seconden dan geef je de fotogaaf de tijd om een redelijk aantal foto’s te maken terwijl je spreekt. Op die manier is de kans redelijk dat er echt een paar hele goede foto’s bij zitten. Je kan erop vertrouwen dat een beroepsfotograaf alleen de beste foto’s uit die serie aanlevert.
Waar gaat het soms mis?
Wat aanmerkelijk minder goed werkt voor foto’s is als je een verhaal uit je laptop voorleest en heel af en toe naar het grote beamerscherm achter je kijkt. Of als je op een groot podium continue aan het lopen bent. Dan zijn er weinig momenten voor goede foto’s van jou als spreker. En dat zal de congresorganisatie merken zodra het event voorbij is.
Ideaal is het niet, maar het komt soms voor dat het beamer licht van achteruit de zaal naar een scherm wordt gericht waar jij als spreker voor staat. Staat er een sterke beamer lamp op je gericht? Zorg dan dat je volledig in dat beamerlicht staat, of helemaal niet. De helft van je lichaam wel in het beamer licht en de andere helft niet? Ga dan eens praten met de partij die het licht geeft opgebouwd! Want goede foto’s maken van een persoon die voor een deel beamer licht vangt is niet te doen.
Zit je in een panel op een podium?
Veel events werken met panels. Meerdere experts op een bepaald gebied bespreken specifieke onderwerpen samen. Wees je ervan bewust dat je dan ook vaak op foto’s staat als je niet spreekt. Als een andere expert spreekt kijk dan richting die persoon. Als je de zaal in kijkt in plaats van naar de spreken dan kan dat op foto’s ongeïnteresseerd overkomen.
Ben je het inhoudelijk niet eens met een ander panellid? Dan zou het zo kunnen dat je dat op je gezicht kan aflezen. Zelfs als je het inhoudelijk totaal niet met iemand eens bent dan wil dat nog niet zeggen dat het handig is dat je dat op foto’s ziet. Besef je dus dat je ook op een foto van een andere spreker kan staan. Zorg ook dat je kleding altijd goed zit. Draag geen kleding met een fijne print, dat kan op foto’s (en film) zorgen voor het moiré effect.
Ik hoop dat je als spreker iets aan mijn ervaring als congresfotograaf hebt. Mocht ik je een keer voor de lens krijgen dan kunnen we tijdens je presentatie samenwerken aan goede foto’s!
Ben je nog op zoek naar een goede congresfotograaf of wil je een goede congresvideo laten maken? Stuur dan even een email of bel mij. Tot snel!
Reclamebeeld.nl info@reclamebeeld.nl 06-51520360
Van der Duynstraat 143
2515 NJ Den Haag