• gratis roetpieten stockfoto
  • gratis roetpieten stockfoto
  • gratis roetpieten stockfoto
  • gratis roetpieten foto
  • gratis roetpieten foto
  • gratis roetpieten foto
  • 161105-roetpieten-foto-07
  • 161105-roetpieten-foto-06

Gratis Roetveegpieten foto

Roetveegpieten foto’s op het dak. Deze Roetveegpiet foto’s kunnen gratis worden gebruikt bij publicaties. Dit mag alleen kosteloos als de bron ( Foto: Wilmar Dik, reclamebeeld.nl ) wordt vermeld. Bij een online vermelding is linken naar de home (reclamebeeld.nl) van deze website verplicht. Mocht je geen bron kunnen of willen vermelden dan kunnen deze foto’s tegen betaling worden aangeschaft. Hogere resolutie foto’s zijn op aanvraag leverbaar.

De ontwikkeling van het uiterlijk van Zwarte Piet is een voorbeeld van een traditie die aan het veranderen is. Hoe een Piet er uiteindelijk uit moet gaan zien is aan de samenleving om te bepalen. In het licht van de discussies over het uiterlijk van de Piet heb ik besloten om een/mijn steentje hieraan bij te dragen door een roetveegpiet fotoshoot fotoshoot te organiseren, die een mogelijk nieuw beeld van de Piet weergeeft.

Dank aan alle vrijwilligers die hun tijd, dak, huis en inzet voor dit project hebben gegeven.

Uiterlijke ontwikkeling; van Zwarte Piet naar Roetpiet.

Dat Zwarte Piet aan verandering onderhevig is, is geen nieuws. In de 19e eeuw werd de Sint nog vergezeld door één knecht die stoute kinderen in de zak deed en af en toe met zijn roe een tik kon uitdelen. Halverwege de 20ste eeuw kwamen er meer Zwarte Pieten bij en hun imago veranderde van iemand die stoute kinderen straft in een vrolijke en grappige kindervriend. Waar Zwarte Piet in het begin nog een donkere mannelijke knecht was met het uiterlijk van een page/schildknaap, veranderde dat in de jaren 80 naar een Zwarte Piet met gouden oorbellen, rode lippen, bonte kleding en een Surinaams accent. Ook vrouwelijke Pieten mochten sindsdien met de intocht meelopen. Enkele jaren geleden kreeg Zwarte Piet een bruin uiterlijk en verdwenen de oorringen, kroeshaar en rode lippen. Ook kreeg hij een meer gelijkwaardige relatie tot Sinterklaas. In 2014 liepen er voor het eerst ook roetpieten, stroopwafel pieten en kaaspieten mee tijdens de landelijke intocht. In 2019 tijdens de intocht in Apeldoorn zullen er alleen roetveegpieten te zien zijn.

Traditieverandering

Dat tradities meeveranderen met de tijd is heel normaal. Traditie is namelijk niets anders dan het doorgeven van gewoonten van generatie op generatie. Die gewoonten zijn ontstaan in een bepaalde maatschappelijke context en kunnen een beeld geven van wat een bepaalde generatie sociaal acceptabel of ‘normaal’ vindt. Dat is voor onze ouders en grootouders niet per se hetzelfde als voor de huidige en toekomstige generaties. Een verandering van de maatschappij gaat daarom vaak gepaard met een aanpassing van tradities, zodat deze meer in lijn zijn met de huidige opvattingen van de maatschappij.