Waarom zijn professionele beroepsfotografen zo duur?
“We willen een professionele fotograaf, een goeie!” werd er tijdens het overleg enthousiast geroepen. Nu staar je gelaten naar de offerte. Het portfolio waar je zo van onder de indruk was, verdwijnt naar de achtergrond. Waarom is het toch zo duur om goede bedrijfsfotografie te krijgen?
Zo’n gekke gedachte is het niet; zelf een paar foto’s schieten met de digitale spiegelreflex van thuis of van kantoor is zo gedaan en het is bovendien een stuk goedkoper. En was Piet of Marie van afdeling X/Y/Z geen fanatieke hobbyfotograaf? Kan hij of zij niet…? Maar ja, dan zijn de beelden het toch weer nét niet.
Een blik op het alternatief. Tóch een bedrijfsfotograaf inschakelen. Is dat duur? Dat hangt er van af wat je ervoor krijgt! Laten we daar dus eens naar kijken.
Hoe wil je gezien worden?
De keuzes die je maakt voor welke foto’s je gebruikt in jouw communicatie-uitingen, zeggen iets over jouw bedrijf. Onscherpe foto’s, slechte belichting, verkeerde compositie, of een rommelige achtergrond komen slordig over en tonen een gebrek aan oog voor detail. Professionele foto’s geven jouw bedrijf daarentegen een professionele uitstraling. Daarnaast is een professionele fotograaf in staat om de verhalen, de waarden en de diensten of producten van je bedrijf te vertalen naar unieke onderscheidende beelden. Hoe wil jouw organisatie gezien worden?
Professionele bedrijfsfotografie is meer dan alleen fotograferen
Een volle dag fotografie houdt meer in dan acht uur werk op locatie. Voorafgaand aan de shootdag heb ik veelvuldig contact met mijn contactpersoon op locatie. Ik stel veel vragen, zodat ik jullie organisatie goed leer kennen. Zo kan ik met jullie meedenken en interessante ideeën aandragen. Daarnaast maken we vaak samen al een planning, zodat alles op de dag zelf efficiënt verloopt en iedereen is voorbereid.
Na afloop van de shoot volgt de nabewerking van de foto’s. Afhankelijk van de shoot kom ik na een volle dag fotograferen thuis met 500 – 800 foto’s die ik stuk voor stuk bekijk en beoordeel. Ik delete ongeveer 60% – 70% van de foto’s en met de overige foto’s ga ik aan de slag met kleurbewerking en eventueel bijsnijden. Met de nabewerking ben ik grofweg evenveel tijd bezig als het fotograferen zelf. Al met al ben ik dus voor een volle dag fotografie al snel 20 uur bezig.
Facturabele uren
Voor het berekenen van een gezond uurtarief is het van belang dat je een goed inzicht hebt in de uren die je gemiddeld per week/maand kan factureren. Uit ervaring weet ik dat ik gemiddeld per jaar ongeveer 12 tot 14 uur per week kan declareren . Dat is een stuk minder dan bijvoorbeeld een fulltime schrijver. Als je met die uren mikt op een modaal inkomen dan moet je wel een goed uurtarief hanteren, en daar niet onder gaan werken. Even snel een foto maken voor 60 euro kan dan gewoon niet. Want dat even snel kost uiteindelijk toch vaak weer 1,5 a 2 uur.
Voorbeelden goede bedrijfsfotografie
Overal op het internet tref je voorbeelden aan van minder goede bedrijfsfotografie. Goede fotografie is echter ook volop aanwezig. Relevante voorbeelden op deze site tref je aan op de meeste pagina’s. Een goed vertrek punt is deze pagina: Bedrijfsfotografie per sector, hier tref je voorbeelden aan binnen verschillende sectoren zodat je zelf kunt klikken op de meest relevante pagina’s.
Vakwerk
Een professionele bedrijfsfotograaf investeert in professionele apparatuur van tienduizenden Euro’s. Denk aan camera’s, lenzen, accu’s, filters, lampen, geheugenkaarten, flitsers, statieven, reflectieschermen, soft boxes, etc. Deze apparatuur moet ook worden onderhouden, af en toe worden vervangen, en verzekerd zijn.
De professionele apparatuur alleen maakt nog geen goede foto. Als professionele bedrijfsfotograaf investeer ik ook in vakkennis en maak ik al 30 jaar foto’s met een spiegelreflex camera. Sinds 2008 als fulltime beroepsfotograaf.
Een professionele fotograaf is ook ondernemer
Een professionele bedrijfsfotograaf heeft dus geïnvesteerd in materiaal en vele vlieguren gemaakt. Net als de meeste andere freelancers is een beroepsfotograaf zeker niet veertig uur per week factuurabel. We besteden tijd aan het binnenhalen van nieuwe opdrachten, administratie, marketing en communicatie, en het up-to-date houden van websites. Daarnaast hebben freelancers niet alle voorzieningen die mensen in loondienst hebben. Een deel van het inkomen zetten we opzij om te sparen voor pensioen en voor eventuele (periodes van) arbeidsongeschiktheid.
Uurtarief van een fotograaf
Een beroepsfotograaf denkt goed na over haar/zijn uurtarief. Op deze pagina tref je een link aan naar een excel bestand dat helpt om een gezond uurtarief te berekenen: https://www.dupho.nl/kennisbank-ondernemen/marketing/prijs/hoe-bereken-ik-een-uurtarief
Al met al kost goede bedrijfsfotografie geld, maar duur is het niet! Het is namelijk een investering in foto’s die je jarenlang in elke communicatie uiting kunt gebruiken.
Bedrijfsfotografie laten maken? Zelf doen of een (bedrijfs)fotograaf inhuren?
Ik dit blog artikel ga ik in op het (laten) maken van bedrijfsfotografie: Bedrijfsfotograaf inhuren.
Heb je een fotografie opdracht in gedachten en wil je weten wat de kosten zijn? Neem contact op!
Reclamebeeld.nl info@reclamebeeld.nl 06-51520360
Van der Duynstraat 143
2515 NJ Den Haag