Als beroepsfotograaf is beeldbewerking een belangrijk onderdeel van mijn werk. Nadat ik foto’s gemaakt heb, verwerk en bewerk ik deze. Ik begin daar altijd zo snel mogelijk mee. Mijn streven is om enkele dagen na de fotoshoot alle goede foto’s aan te leveren. Mijn doel is de mooiste beelden te leveren in een pixelformaat dat perfect past bij de behoefte van de opdrachtgever.
Delen:
De beeldbewerking
De eerste stap, voorafgaand aan de beeldbewerking, bestaat uit het uitzoeken van de foto’s. Na een bedrijfsfotoshoot van een paar uur, kom ik thuis met honderden foto’s. Tijdens een congres maak ik soms wel 800 à 900 foto’s op een dag. Ik bekijk de foto’s stuk voor stuk en beslis per foto of ik dat beeld aanlever of delete. Meestal gooi ik zo’n 50-75% van de beelden weg. Foto’s waarvan ik zeker weet dat ze niet gebruikt zullen worden, delete ik. De reden hiervoor kan bijvoorbeeld zijn dat de foto technisch niet goed is, of dat mensen niet mooi op de foto staan.
Daarna ga ik aan de slag met de beeldbewerking van de uitgekozen foto’s. Het optimaliseren van een foto bestaat bijvoorbeeld uit het aanpassen van het contrast, de kleur, de witbalans en de curves. Ook kan een foto worden bijgesneden waardoor er een sterkere compositie ontstaat. Door beeldbewerking ontstaat de -naar mijn smaak- meest ideale output van een foto. Omdat ik alleen de allerbeste beelden naar buiten wil brengen, lever ik geen bronbestanden aan, maar alleen bewerkte foto’s. Alle foto’s die ik aanlever, zijn direct klaar voor gebruik
Fotoformaten: Hoe groot moeten de foto’s zijn?
Voorafgaand aan een fotoshoot heb ik overleg met de opdrachtgever. We bespreken dan waarvoor de foto’s gebruikt zullen worden. Er is een ideale afmeting voor iedere soort gebruik van een foto. Zo is een foto voor social media bijvoorbeeld een stuk kleiner dan een foto voor in een magazine. Dat terwijl het fotoformaat voor een canvas op een beursvloer juist weer veel groter is dan degene in een magazine.
De meeste foto’s lever ik aan in een formaat dat groot genoeg is om op een volledige A4-pagina (voor print) te vullen. Ik zorg dat de foto’s niet te groot én niet te klein zijn voor het gebruik dat de opdrachtgever in gedachten heeft. Ook lever ik vaak meerdere versies van foto’s aan: Bijvoorbeeld één versie voor social media en een andere voor print. Wel worden de bronbestanden van de foto’s nog lang bewaard. Mocht je dus een jaar na de fotoshoot toch nog een foto van groter formaat nodig hebben, dan kan dat. Meer weten? Lees dan dit blog: Hoe groot moet een foto voor de website zijn?
Aantal MB’s per foto
Het is een misverstand dat Megabytes (‘MB’; niet te verwarren met ‘MP’- Mega Pixels) veel zeggen over de kwaliteit van een foto. Het pixelformaat zegt veel meer over een foto dan het aantal MB. Een foto met een groot pixelformaat is over het algemeen wel “zwaarder” dan een foto met minder pixels. Er zijn echter ook andere variabelen die mee spelen.
De meeste foto’s zijn opgeslagen als JPG. Het opslaan van een foto als JPG zorgt voor (aanpasbaar) kwaliteitsverlies. Een JPG-foto die rechtstreeks vanuit een RAW- of TIFF-bestand wordt gegenereerd, zal minder “zwaar” en kwalitatief beter zijn, dan dezelfde JPG-foto die wordt gegenereerd vanuit een andere JPG-foto. Hoe vaker een JPG-foto opnieuw word opgeslagen, hoe “zwaarder” de foto zal worden en hoe lager de kwaliteit wordt. Elke aanpassing aan een foto, bv een formaat aanpassing, of een extra filtertje, zorgt dat de foto opnieuw opgeslagen wordt. Als een JPG-foto eenmaal in een wat lagere kwaliteit is opgeslagen, zul je de hogere kwaliteit niet meer terug kunnen halen.