Blog plagiaat

Blog plagiaat: wat te doen als mensen je website teksten “lenen”?

Fotografen zijn laaiend als hun foto’s onrechtmatig, zonder toestemming en betaling, worden gebruikt op iemands blog of site. Vreemd genoeg blijkt dat een aantal van hen het een stuk minder nauw neemt met het auteursrecht op teksten. Ik vertel je graag over mijn blog plagiaat ervaringen.

Onlangs checkte ik hoe mijn teksten presteren op SEO-vlak en werd onaangenaam verrast. En nee, niet door mijn SEO-score. Wat ik ontdekte, is dat een heleboel van de teksten van Reclamebeeld, tasfilms en Beeld voor Arbeidsmarktcommunicatie rechtstreeks door anderen – laten we ze de minder geïnspireerde collega’s noemen – zijn gekopieerd. Zonder enige vorm van voorafgaande toestemming of bronvermelding werden ze gepresenteerd alsof ze door de letterdief zelf waren geschreven.

Mijn logische eerste gedachte: Wat kan ik hieraan doen? Een hele hoop, zo blijkt. In dit artikel wil ik delen hoe ik met blogplagiaat te maken kreeg en welke maatregelen ik toen heb genomen. Ik deel hier louter mijn eigen ervaringen en wat voor mij werkte. Dit artikel is dan ook niet bedoeld als (juridisch) advies.

Website teksten en blogs hebben waarde

Als je als zzp’er naast je core business ook blogs en website teksten schrijft over je vakgebied, weet je dat daar aardig wat tijd in gaat zitten. Het begint al met het zoeken naar een leuk onderwerp: Wat vindt de doelgroep belangrijk? Welke vragen hebben ze? Welke kennis en ervaring heb je in huis, die voor de doelgroep nuttig en waardevol kan zijn?

Vervolgens komt het uitdagende deel: schrijven. Iedereen kan woorden op een beeldscherm toveren. Heel veel mensen kunnen dit ook nog eens zonder al te veel schrijffouten. Maar echt boeiend schrijven, met de juiste stijl en toon – én rekening houden met de SEO? Daar moet je een goede webschrijver voor zijn. Daarom krijg ik voor mijn artikelen en blogs hulp van een professionele schrijfster. Ik stuur haar mijn geschreven teksten. Waar nodig worden aanpassingen gedaan.

Dit maakt ieder artikel dat op mijn websites verschijnt het resultaat van ervaring, onderzoek, opgedane kennis, een investering van tijd en, in veel gevallen, ook geld. Behoorlijk frustrerend als een andere fotograaf daar met een minuut jatwerk de vruchten van plukt.

Plagiaat: wat kun je ertegen doen?

Blog plagiaat website teksten van andere gebruiken.

1. Adem in… en weer uit

Als je erachter komt dat je harde werk is gestolen, ben je daar natuurlijk behoorlijk pissig over. Naming en shaming op sociale media is dan erg verleidelijk, maar dat zie ik als laatste redmiddel. Ik wil eerst kijken of we er samen uit kunnen komen.

2. Bewijs verzamelen

Voordat ik contact opneem met de betreffende partijen, maak ik screenshots van de volledige gekopieerde tekst op de website van die partij. Deze bevatten ook de URL en de datum. Ik bewaar de schermafbeeldingen goed, voor het geval ik ze later nodig heb als bewijs. Daarnaast stuur ik ze mee in de mails waarin ik de partijen confronteer met mijn ontdekking.

3. Eisen stellen

Als een andere fotograaf mijn teksten gebruikt dan krijgt die fotograaf van mij een brief. Een Aansprakelijkstelling wegens auteursrechtschending met daarop een bedrag dat binnen 2 weken betaald mag worden. Dat bedrag kan verschillen per situatie. Maar als de diefstal helemaal duidelijk is ben ik snel klaar. Als ik te maken heb met gevallen waarbij een of meerdere van mijn artikelen herschreven zijn door partijen die niet een directe concurrent zijn ga ik soms iets ander te werk. Als reactie kan ik dan een bronvermelding vragen. Stemt de partij niet in met bronvermelding? Dan eis ik dat ze de tekst van hun website halen.

In de meeste gevallen is zo’n mail voldoende en worden de teksten veelal meteen van de websites gehaald. Maar als er niets gebeurt, ga ik door met de volgende stap.

4. Rapporteer de content bij Google

Je kunt hier of hier (werkt alleen als je ingelogd bent met je google account) een verzoek indienen om het artikel van Web Search te verwijderen. Het gekopieerde artikel wordt dan niet langer in de zoekresultaten van Google getoond. Vervolgens krijg je toegang tot een dashboard, waarmee je de status van je verzoek kunt volgen. In mijn geval duurde het 2 tot 3 werkdagen voordat de gerapporteerde artikelen niet langer in de zoekresultaten verschenen. Google haalt teksten overigens niet van een website af, maar haalt alleen de betreffende pagina uit de zoekresultaten.

5. Aansprakelijkstelling wegens auteursrechtschending

Als lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) kan ik me laten adviseren en bijstaan door NVJ Advocaten en Juristen. Op hun website staan verschillende voorbeeldbrieven, waaronder die voor aansprakelijkstelling wegens auteursrechtschending. Die kon ik aanpassen aan mijn situatie. Daarnaast hebben zij me geholpen bij het kwantificeren van de schadevergoeding en had ik de mogelijkheid om de zaak aan hen uit handen te geven, als de betreffende partij niet op mijn eis zou willen ingaan. De materiële schade bestaat onder meer uit het misgelopen honorarium. Het honorarium dat ik had kunnen bedingen als er om toestemming was gevraagd. 

Mijn ervaring

Een confrontatie als deze aangaan is nooit prettig. Ik wist vooraf niet zo goed wat ik ervan moest verwachten, maar uiteindelijk viel het proces me enorm mee. De meeste partijen hebben mijn teksten direct verwijderd. Een aantal van hen hebben, naast verwijdering, ook per mail hun excuses aangeboden.

Ik heb een paar opvallende reacties uitgelicht.

‘Ik heb je artikel maar voor de helft gekopieerd, en zo origineel ben je niet’

Een bedrijf dat “werken bij”-websites maakt, had mijn artikel “Hoe maak je een goede fotografie briefing voor een bedrijfsfotograaf?” voor 50% gekopieerd. De overige 50% hadden ze herschreven – mijn artikel gaf immers het perspectief van de fotograaf weer, niet van een partij die websites maakt. Dat was natuurlijk niet de bedoeling.

Het artikel was niet in zijn totaliteit gekopieerd en de overtreder was geen directe concurrent (lees: geen andere fotograaf). Daarom mailde ik hen dat het artikel online mocht blijven staan, mits ze er een prominente en duidelijke bronvermelding aan toevoegden. Vrij coulant, vind ik, aangezien ik ook gewoon een schadevergoeding had kunnen eisen en het artikel uit de zoekresultaten van Google had kunnen laten halen.

Het bedrijf heeft direct het artikel offline gehaald en mij een mailtje gestuurd met excuses. Netjes, als het daarbij gebleven was. Helaas wilde de mailer nog wél even kwijt dat hij mijn voorstel tot bronvermelding overdreven vond.

Daarnaast vond hij de tips in mijn artikel niet erg origineel, want:

Klopt. Ik heb er ook geen probleem mee als anderen een artikel schrijven over hoe je een fotoshoot voorbereidt. Als ze het artikel maar zelf schrijven en niet rechtstreeks van mij jatten.

Deze reactie kreeg ik na dat ik een fotografe aansprakelijk had gesteld wegens auteursrechtschending:

Bijzonder jammer dat deze fotografe haar diefstal dan afschuift op iemand anders die mijn tekst voor haar geschreven zou hebben. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor je website en content. Een dergelijk bericht doet ook niets af aan de aansprakelijkheidsstelling. 

Mijn teksten gepresenteerd als de ‘unieke visie en werkwijze’ van een andere bedrijfsfotograaf

Een bedrijfsfotograaf had het wel heel erg bont gemaakt. Zijn blog bestond uit een viertal artikelen. Alle vier waren 1 op 1 kopieën van mijn blogs. Op een enkel detail na, dan. Hij had mijn voorbeeldfoto’s bij de tekst vervangen door zijn eigen foto’s. Want foto’s stelen? Dat doe je natuurlijk niet.

In de inleidende tekst op zijn blog vertelt hij dat “zijn” artikelen de lezer een kijkje bieden in zijn “unieke werkwijze”. En dat hij graag de lezer uitlegt hoe “fotografie op zijn manier” de zichtbaarheid van klanten vergroot. In dit geval was ik wat minder mild. Ik heb de content gerapporteerd bij Google en de NVJ in de arm genomen. Met resultaat: de fotograaf heeft de artikelen verwijderd en een schadevergoeding betaald.

Conclusie

Dit proces kostte me vooral tijd. Tijd die ik liever aan andere dingen had willen besteden. Toch vond ik het de moeite waard. Zo heb ik ontdekt dat er meerdere manieren zijn om mijn werk, merk en naam te beschermen. En misschien nog belangrijker? Dat het wel degelijk zin heeft om maatregelen te treffen tegen plagiaat.

Meer informatie over auteursrecht

Een gastblog over auteursrechten op fotografie kun je hier lezen: Auteursrecht op fotografie nader uitgelegd

Meer informatie over auteursrechten kun je op veel pagina’s vinden. Bijvoorbeeld deze:

DuPho- uitleg over het auteursrecht

Auteursrecht op je eigen blog, een blog van Raymond Snijder.

Mocht je een keer een fotoshoot willen in plannen? Neem contact op:

                                                                 
Reclamebeeld.nl                          info@reclamebeeld.nl                      06-51520360  

Wilmar Dik

Van der Duynstraat 143

2515 NJ Den Haag

 • 210904-DenHaag-WilmarDik-035
 • 210904-DenHaag-WilmarDik-025
 • 210904-DenHaag-WilmarDik-033
 • 210904-DenHaag-WilmarDik-031
 • 210904-DenHaag-WilmarDik-050
 • 210904-DenHaag-WilmarDik-045
 • 210904-DenHaag-WilmarDik-060
 • 210904-DenHaag-WilmarDik-066
 • 210904-DenHaag-WilmarDik-075
 • 210904-DenHaag-WilmarDik-057
 • 210213-DenHaag-sneeuw-09
 • 210213-DenHaag-sneeuw-07
 • 210213-DenHaag-sneeuw-08
 • 210213-DenHaag-sneeuw-05
 • 210213-DenHaag-sneeuw-06
 • 210213-DenHaag-sneeuw-10
 • 210213-DenHaag-sneeuw-12
 • 210213-DenHaag-sneeuw-11
 • 210209DenHaag-sneeuw-06
 • 210210-DenHaag-kerk-05
 • 210210-DenHaag-kerk-04
 • 210210-DenHaag-kerk-03
 • 210210-DenHaag-kerk-10
 • 210210-DenHaag-kerk-06
 • 210210-DenHaag-kerk-07
 • 210210-DenHaag-kerk-08
 • 210210-DenHaag-kerk-11
 • 210210-DenHaag-kerk-02
 • 210209DenHaag-sneeuw-07
 • 210209DenHaag-sneeuw-09
 • 210209DenHaag-sneeuw-10
 • 210209DenHaag-sneeuw-13
 • 210209-foto-Amare-DenHaag-2
 • portretfoto-den-haag
 • 201104-Den-Haag-fotograaf10