Hoe ziet de productie van een bedrijfsfilm er achter de schermen uit?

productie van een bedrijfsfilm

Wij zijn beeldperfectionisten en willen naast een goed verhaal ook een mooie bedrijfsfilm produceren. Dat betekent dat we de locatie waar we filmen moeten voorbereiden. Met de productie van een bedrijfsfilm zijn we vaak wel een dag of langer op diverse locaties aan het filmen. Alles wat in beeld komt heeft een functie. Is de locatie mooi ingericht? Is alles netjes en opgeruimd? Dan kunnen we aan de slag met het licht, geluid en camera’s. Er komt heel wat kijken bij het maken van een goede bedrijfsfilm.

Voorbereiden van de productie van een bedrijfsfilm

Wat het onderwerp van een bedrijfsfilm ook is, een goede aanloop naar de shoot is onmisbaar. Een film maken wij niet zonder een goede voorbereiding. Om een verhaal te maken en over te brengen naar de doelgroep van de film verdiepen we ons in het onderwerp. We houden gesprekken en brainstormsessies met de opdrachtgever, lezen ons in en houden pre-interviews met de mensen die in beeld komen. Met al deze informatie kunnen we een verhaallijn opzetten en script schrijven. Naast de inhoudelijke voorbereiding, regelen we ook de praktische zaken: lijsten met wanneer welke shots geschoten gaan worden, met wie en wanneer, het regelen van locaties, planning, toestemmingen, etc. Wanneer we alles hebben afgestemd en geregeld zijn we klaar voor de shoot.

productie van een bedrijfsfilm

Veel van onze filmproducties bevatten interviews. Om een interview setting op te bouwen hebben we meestal wel een uur op locatie nodig. We beginnen met het zoeken naar een mooie en geschikte locatie. Op de gekozen locatie bepalen we de plek van waaruit we het interview gaan filmen en welke lenzen we daarvoor gebruiken. Tijdens het filmen op locatie hebben we een stuk of 7 lenzen tot onze beschikking. Zodra we hebben bepaald met welke apparatuur we gaan filmen gaan we de verlichting opbouwen.

Zodra we de set helemaal hebben opgebouwd zorgen we dat we het geluid goed vastleggen. Elke camera krijgt een microfoon en als we iemand gaan interviewen krijgt deze persoon ook een microfoon. Dat zorgt voor kwalitatief goed geluid zonder al te veel achtergrond herrie.

Filmproductie achter de schermen

Francis is hier bezig met het geluid van Sharon Dijksma. Het eindresultaat staat hier online: https://tasfilms.nl/portfolio/documentary-get-smart-on-crime-building-an-effective-probation-service/

Goede begeleiding tijdens de productie

Zo, de techniek staat en we kunnen beginnen. Dan is het belangrijk dat het interview en de geïnterviewde persoon goed uit de was komt. Voor doorgewinterde sprekers zoals Sharon Dijksma is dit een fluitje van een cent, maar voor veel mensen is spreken voor de camera best lastig.  Daarvoor is onze begeleiding essentieel voor een goed eindresultaat.

Even een praatje en een grapje vlak voor dat de camera’s gaan draaien zorgt voor de juiste sfeer. Tijdens het filmen zijn we in ons hoofd al bezig met de edit. Heeft de persoon de juiste dingen gezegd? Is het op een goede manier uitgesproken? Dan kunnen we door naar een volgende vraag.

De film die we hier in opdracht van Quinyx hebben gemaakt kun je hier bekijken: klantvideo.

Tijd voor cola en een broodje op de werkplek.

Een interview scripten of gewoon een goed gesprek?

Een goed gesprek! Gescripte tekst bij interviews komt zelden goed uit de verf. Het klinkt nep en ingestudeerd – want dat is het ook. Scripten is ook helemaal niet nodig als je een interview met een expert hebt. De geïnterviewden kennen hun materie door en door, anders hadden we ze niet gevraagd voor het interview. Bovendien zijn we niet ‘live’. Komt het er niet helemaal goed uit? Geen probleem, dan doen we het nog een keer. Uiteindelijk knippen en plakken we de beste stukjes van het interview aan elkaar. We zijn goed voorbereid de shoot ingegaan en weten precies wat we wel en niet van de geïnterviewde willen horen. Daar begeleiden we hen naartoe. Wil je meer tips voor een goede bedrijfsfilm productie lees dan dit blog: Tips voor een bedrijfsfilm?

De productie van een film

De b-roll

Naast interviews, filmen we ook b-roll. De b-roll is het beeld dat met de interviews wordt afgewisseld. Het geeft context aan het verhaal en maakt de film visueel interessanter dan enkel een pratend persoon in beeld. Daarnaast heeft het ook een hele praktische functie: het verbergen van knipjes in het interview. Op die manier kunnen we veel “uuh’s” wegknippen, overbodige bijzinnen wegwerken en verschillende takes opknippen en aan elkaar plakken, zonder dat de kijker dat door heeft. Zo komt de geïnterviewde nog beter uit de verf.

Hoelang moet een video zijn?

Een film willen we zo kort en krachtig mogelijk houden. Maar kort betekent niet dat die film maar een minuut mag duren. Dat hangt namelijk af van je doelgroep en het verhaal wat je die groep wil vertellen. Meer over de lengte van een video hier: Hoelang moet een video zijn?

De post-productie van een bedrijfsfilm

Zodra we alles hebben geschoten begint de post-productie. In de post-productie fase ordenen we het beeldmateriaal aan de hand van het script. Ook selecteren we het beeld dat we in de video gaan gebruiken. We snijden het beeld op de juiste plek om het tempo en ritme van de video te bepalen. Dit is belangrijk om bij de kijker het gewenste gevoel over te brengen. Ook bewerken en synchroniseren we de audio. Ook zoeken we muziek uit die goed past bij de gewenste stijl voor de video, en bewerken de track zodat die even lang is als de video. We maken eventueel benodigde motion graphics en/of tekst animaties. We zetten eventuele voice-over in de film.

Het laatste onderdeel van de montage is de kleurbewerking. De shots die in verschillende ruimtes of buiten gemaakt zijn worden visueel goed gematcht. Ook bewerken we waar nodig het contrast, de verzadiging, de tint, etc.

Het maken van een goede video kost veel tijd. Mocht je een video willen laten produceren is het dus handig om budget vrij te maken wat past bij je wensen. Benieuwd naar de kosten voor de productie van een video dan is het handig dit artikel te lezen: Wat kost een bedrijfsfilm?

Overzicht van onze bedrijfsfilm producties

Een overzicht waarbij onze films zijn ingedeeld in diverse categorien kun je hier bekijken: zakelijke videoproductie. Mocht je alle films op 1 pagina willen bekijken dan kan dat het beste op de website van Francis Camstra van tasfilms: portfolio videoproductie. We horen graag van je!

Bedrijfsfotograaf in Den Haag                                   fotograaf Den Haag                              Bedrijfsfotografie van bedrijfsfotograaf
Reclamebeeld.nl                          info@reclamebeeld.nl                      06-51520360  

Van der Duynstraat 143

2515 NJ Den Haag

bedrijfsfilm productie team Den Haag