Portretfotografie: welke achtergrond voor portretten past het beste?

achtergrond voor portretten

De achtergrond van portretten is beeld- en sfeerbepalend. Maar, wat is de perfecte achtergrond voor portretfoto’s? Dat hangt sterk af van het doel en gebruik van de foto’s. Bepaal dus eerst, voordat je kiest, waar de portretten voor worden gebruikt. En vooral ook hoe. Is de publicatie op klein formaat en voor zakelijke doeleinden zoals op Linkedin of een bedrijfswebsite? Of wil je laten zien hoe iemand eruitziet? Dan is het handiger om foto’s te laten maken met een achtergrondwand zoals je hierboven ziet. Is er meer ruimte voor een beeld op groter formaat en is ook de omgeving relevant? Dan is een portret zonder neutrale achtergrondwand beter. Ik neem je graag mee in de dos and don’ts van achtergronden voor portretfotografie!

Portretten met achtergrond laten maken door een ervaren portretfotograaf

Laat je portretfoto’s van je medewerkers maken? Dan is de kans groot dat die ook hun weg vinden naar social media zoals LinkedIn. Let wel: je kunt personeel niet verplichten om de portretfoto’s op hun Linkedin-pagina te gebruiken. Maar, als de portretfoto´s heel mooi zijn, zullen veel medewerkers die foto´s waarschijnlijk wel gebruiken. Zorg dus dat de foto’s worden gemaakt door een goede en ervaren portretfotograaf. Op die manier is de kans dat veel medewerkers blij zijn met hun foto’s het grootst.

Tips voor het gebruik van een achtergrond bij portretten:

1 – Een lichte achtergrond bij portretfotografie.

lichte achtergrond voor portretfotografie

Een lichte achtergrond is ideaal als de persoon op het portret alle aandacht moet krijgen. En dat op een vrolijke en lichte manier. Dit soort foto’s maak ik vaak als de portretfoto’s bedoeld zijn voor de bedrijfswebsite en/of LinkedIn. Mensen zien er op een lichte achtergrond benaderbaar uit. De achtergrond voegt niet veel toe en leidt niet af van de geportretteerde. Voorbeelden: social media portretfotografie, fotografie voor een bedrijfswebsite.

2 – Een donkere achtergrond bij portretfotografie.

donkere achtergrond voor portretten

Met een donkere achtergrond krijgt de geportretteerde ook alle aandacht. Alleen komt een donkere achtergrond serieuzer en formeler over dan een witte. De persoon op de foto is minder benaderbaar en de achtergrond creëert iets meer afstand. Je ziet deze keuze vaak bij professionals en bedrijven met een serieus en zakelijk beroep. Denk aan advocatenkantoren of organisaties in de juridische sector. Voorbeelden van portretten met een donkere achtergrond: LinkedIn profielfoto’s voor bedrijven.

3 – Een gekleurde achtergrond bij portretfotografie.

achtergrond bij portretfotografie

Je kunt grofweg gezegd om twee redenen kiezen voor een kleur als achtergrond. Ten eerste leg je met een kleur extra creativiteit in een portret. Maar, het kan ook zijn dat de achtergrondkleur onderdeel is van de huisstijl, die wil je op deze manier laten terugkomen. Zodat je de bedrijfshuisstijl terugziet op onder meer de socials. Kies je een extreme kleur? Dan verklein je meestal wel de kans op gebruik van de foto’s door je personeel op hun eigen kanalen zoals LinkedIn.  

Overigens zijn alle kleuren in de achtergrond mogelijk. Wil je portretten met een specifieke achtergrondkleur? Kies dan een gekleurde rol papier (als achtergrond) die het meest in de buurt komt van jouw wensen. Er zijn veel gekleurde papierrollen beschikbaar, kijk hier maar eens: achtergronden gekleurd papier. Achteraf kan de fotograaf de kleuren aanpassen aan de gewenste kleur en uitstraling.

4 – Een creatieve achtergrond bij portretfotografie.

createive achtergrond voor portretten

Met gekleurd (flits)licht en/of beamers kun je heel veel creativiteit in een portret leggen. Dat kan leuk zijn en heel goed werken als je extra aandacht wil creëren met de portretfoto’s. Je kunt met een beamer iets extra’s toevoegen. Bijvoorbeeld door een relevante foto te projecteren op de geportretteerde persoon. De foto die je projecteert kan iets te maken hebben met het beroep of de functie van de persoon of het project waaraan hij of zij werkt. Ook kan het leuk zijn om het bedrijfslogo te projecteren. Voorbeelden van dit soort creatieve portretten bekijk je hier: creatieve portretten

5 – Een natuurlijke achtergrond bij portretfotografie.

Portret op locatie

Een portretfoto zonder achtergrondwand, maar met de omgeving in beeld werkt in sommige gevallen het beste. Je kunt meer laten zien en de foto wordt interessanter. In veel gevallen is dat leuk, maar er moet wel een passende ruimte voor een dergelijke publicatie zijn. Wordt de foto in een klein formaat gepubliceerd, dan is het beter om een rustige achtergrond te kiezen (dus met een achtergrondwand). Een ervaren portretfotograaf kan je op locatie adviseren over de mooiste of beste achtergrond. Omdat ik voorafgaand aan elke portretfotografieklus graag wil weten waarvoor ik de portretten maak, kan ik op locatie meedenken. Voorbeelden bekijk je hier: portretten op locatie.

Conclusie: welke achtergrond voor portretfotografie past het beste?

Bedenk eerst waarvoor je de portretten gaat gebruiken en hoeveel publicatieruimte er is voor de portretfoto’s. Wat zijn de formaten? Bepaal daarna welke type achtergrond goed past:

1 – Is de publicatie van de portretten op klein formaat, bijvoorbeeld als profielfoto op social media of bij de ‘Over ons’ pagina een bedrijfswebsite? Dan zijn foto’s met een neutrale achtergrond ideaal.

2 – Wil je vrolijk, positief en benaderbaar overkomen, laat dan foto’s met een lichte achtergrond maken.

3 – Met een donkere achtergrond kom je vooral serieus en formeel over.

4 – Wil je in communicatie-uitingen veel ruimte geven aan jullie creatieve kant of de huisstijl? Laat dan portretten maken met een achtergrondkleur die daarbij past.

5 – Heb je veel ruimte voor een foto? Bijvoorbeeld een publicatie in een magazine? Kies dan voor een portret op een mooie locatie.

En last but not least: zorg dat je met een ervaren portretfotograaf samenwerkt. Dat zorgt ervoor dat veel medewerkers blij zullen zijn met hun portretten. En dat maakt de kans groot dat  de portretten veel gebruikt worden wat zichtbaarheid creëert.

portretfotograaf

Speciaal voor mijn portretfotografie heb ik een website, bekijk deze maar eens:

portretfotografie fotograaf

Als je een leuk idee hebt, een opdracht wil bespreken, of tarieven of een offerte wil aanvragen – stuur dan even een email of bel mij. Tot snel!

                                                                 
Reclamebeeld.nl                          info@reclamebeeld.nl                      06-51520360  

Van der Duynstraat 143

2515 NJ Den Haag