Architectuurfotografie tips van fotograaf

Het maken van interessante architectuurfoto’s is niet altijd eenvoudig. Daarom geef ik je graag wat tips en inspiratie om zelf mooie architectuurfoto’s te kunnen maken. Een stilstaand object is niet automatisch gemakkelijk te fotograferen alleen omdat het stilstaat. Gebouwen veranderen niet, dus het is de kunst om er als fotograaf op een andere manier naar te kijken en dat te laten zien. Hieronder vind je een aantal tips en ideeën om in creatieve zin het maximale uit je architectuurfotografie te halen in de schemering of avond.

Ben je opzoek naar een architectuurfotograaf bekijk mijn werk dan op deze pagina: Architectuurfotografie of woningbouw fotografie van nieuwbouw. Benieuwd naar mijn manier van werken bij architectuurfotografie? Lees dan: https://www.reclamebeeld.nl/architectuurfotografie-woningbouw-en-utiliteitsbouw/.

Dit blog kun je ook terug vinden op de pagina met informatie voor fotografen.

De fisheye lens

Dit kerkje lag op een heuvel met een trap. Ideaal om een fisheye lens te gebruiken. Mocht je die niet hebben dan kun je ook de grootste hoek op je lens proberen en flink wat afstand houden. Bedenk altijd eerst wat het mooiste is om op de foto te zetten. Ga daarna pas bekijken hoe je dat op de foto krijgt en vanuit welke hoek.

architectuurfotografie tips

In de foto hieronder is gebruik gemaakt van een lange sluitertijd en ook een fisheye lens. Omdat dit soort lenzen veel vervorming hebben is het handig om goed te kijken waar de ronde lijnen heen gaan. Symmetrie en lijnen die een hoek inlopen doen het altijd goed in een foto.

Voor het maken van mooie avondfoto’s is het trouwens erg handig om een goed statief te hebben. En met goed bedoel ik een statief dat geen kunststof onderdelen heeft. Goede statieven zijn iets duurder, maar gaan veel langer mee.

architectuurfotograaf in Den Haag

Avondfoto’s zijn altijd het mooiste als de lucht nog niet helemaal donker is. Nadat de zon ondergegaan is wordt de lucht steeds donkerder. Op een gegeven moment is de intensiteit van het licht in de lucht ongeveer hetzelfde als het kunstlicht op straat. Dat is het tijdstip om de mooiste foto’s te maken.

Fotografeer tegen glas

Dubai is een super mooie stad en ook voor het maken van foto’s dus erg geschikt. Deze foto is op een metrostation gemaakt, zonder statief. Door de cameralens tegen het glas van het metrostation te drukken kun je de camera stil houden. Hierbij maak je gebruik van de reflectie van het glas waarbij je eigenlijk twee beelden samenvoegt. Dit kan verrassende effecten opleveren.

architectuurfoto

Maak ook gebruik van een ontspanknop aan een kabel om beweging van de camera te voorkomen.

Zoomen tijdens het maken van architectuurfoto’s

Rome is een heerlijke stad om te fotograferen en naar mijn idee ook de mooiste stad van de wereld. Deze foto is tot stand gekomen door tijdens de opening van de lens te zoomen. Als je dus bijvoorbeeld een sluitertijd van 8 seconden hebt en de laatste seconde zoom je nog snel even in, dan krijg je dit effect.

zoom tijdens architectuurfotografie in Rome

Hieronder zie je nog een foto met een dergelijk effect. Deze foto, genomen in Warschau, Polen, is ook gemaakt door middel van zoomen tijdens het maken van de foto.

De foto is genomen met een sluitertijd van 5 seconden, met een 24-105 mm lens. De eerste 2 seconden zijn gemaakt met 24 mm, en in de derde seconde is gezoomd van 24 naar 105 mm, en daar bleef de lens tot het eind van de foto.

architectuurfoto

Schuin fotograferen

Veel architecten willen graag mooie foto’s van hun gebouwen zien. Een voorwaarde is meestal dat lijnen recht moeten zijn. Dus een verticale lijn van een gebouw moet in een foto ook verticaal zijn. Dat kan als je de lens perfect naar voren richt. Of als je een tilt-shift lens hebt. Ik maak bijvoorbeeld veel van mijn architectuurfotos van woningen en gebouwen met mijn Canon 24 mm tilt-shift lens.

Je kunt er natuurlijk altijd voor zorgen dat je architectuurfoto’s maakt die goed recht zijn. Maar het is ook erg leuk om foto’s te maken die op een andere manier recht zijn, dus niet zoals je dat zou verwachten.

architectuur in Praag

Als je kiest om bijvoorbeeld de linker- of rechterkant van de foto recht te laten zien, dan heb je meer mogelijkheden om het beeld mooier te maken. ‘Dutch angle’ heet zoiets in de fotografie en film. Dat heeft trouwens niets met Nederlanders te maken, maar met onze oosterburen. Het komt van het woord Deutsch en het werd vroeger veel in Duitse cinema gebruikt. Met schuine foto’s heb je meer mogelijkheden om het beeld voor een groter deel met moois te vullen.

Houd voor architectuurfoto’s die mensen echt verbazen de bovenstaande tips in gedachten, en ga zelf creatief aan de slag! Veel plezier en succes!

Ben je opzoek naar een goede fotograaf die voor jullie architectuurfoto’s kan maken, dan hoor ik graag van je!

Bovenstaande foto’s zijn gemaakt in diverse landen. Benieuwd naar meer reisfoto’s van Wilmar? Bekijk dan eens de website Wilmar Photography – Travelphotography.

architectuurfotograaf in Den Haag                                   fotograaf voor advocatenkantoren                              
Reclamebeeld.nl                          info@reclamebeeld.nl                      06-51520360  

Van der Duynstraat 143

2515 NJ Den Haag