Architectuurfotografie

Architectuurfotografie van woningen en gebouwen.

Soms verbaast het mensen om te horen dat ik niet alleen vrolijk lachende onderwerpen op de gevoelige plaat zet, maar ook allerlei woningen en gebouwen. Zoals kantoorgebouwen, nieuwbouwprojecten of woningbouw. Ik haal veel energie uit de diversiteit van mijn opdrachten. Daarom vind ik het heerlijk om ter afwisseling van de altijd verrassende portretfotografie er met mijn camera op uit te trekken en ‘in de open lucht’ foto’s te maken van gebouwen en projecten.

Meer dan bij ‘levende’ objecten moet ik bij gebouwen rekening houden met een heleboel extra factoren. Dit leidt ertoe dat ik meestal langer dan een uurtje bezig kan zijn met het fotograferen van een enkel gebouw. Al kan het net zo goed dat ik er een halve dag mee bezig ben. Het perfecte plaatje combineert een mooie lucht met het juiste licht. Het benadrukt de mooiste of opvallendste kenmerken van een gebouw. En ja, soms duurt het even voordat dat perfecte moment daar is.

Het allerbelangrijkste bij architectuurfotografie is het hebben van geduld – en een goed oog voor je omgeving. Dit is waarom gebieds- en vastgoedontwikkelaars, architecten, maar ook woningbouwverenigingen en bouwbedrijven er veel waarde aan hechten om een professional in te huren. Iemand die hun project – letterlijk – in het gunstigste daglicht kan tonen.

Architectuurfotografie woningbouw fotografie

Utiliteitsbouwfotografie voorbereidingen

De voorbereiding bij architectuurfotografie is belangrijk. Het wordt voor een deel door de opdrachtgever zelf gedaan. Die weet immers precies wat hij wil en waar het te fotograferen project of object staat. Maar ook kan hij de nodige maatregelen treffen om het gebouw ‘picture-perfect’ te maken. Dit is vaak vooral een kwestie van de eventuele stoep of parkeerplaats aanvegen.

Als het gebouw in een groene omgeving gevestigd is, zoals een bos of een park, fotografeer ik bij voorkeur in het voorjaar. Het is gewoon een heel ander beeld dan wanneer je het in het grauwe oktober of november laat doen. En die ene, tot op de draad versleten bedrijfsvlag of banier die al jaren voor de voordeur wappert? Die kun je voor de gelegenheid mooi vervangen door een nieuw exemplaar.

Voor mij is het vooral van belang dat ik weet wát ik moet fotograferen. Bij utiliteitsbouw is dat makkelijk uit te leggen. Het betreft meestal een enkel gebouw, dat gemakkelijk via Google Maps te vinden is. Niet alleen is het goed om te weten waar het specifieke object is, ook hoor ik graag van de opdrachtgever wat de plannen zijn met de foto’s. Daar stem ik mijn fotografie op af. Zo geeft men bij gebruik voor brochures of folders vaak de voorkeur aan staande foto’s. Liggende foto’s daarentegen zijn weer beter geschikter voor gebruik op een website en social media.

Voorbereiding nieuwbouw projecten fotografie

Waar?

Het exact weten waar te fotograferen is vaak lastiger als het een nieuwbouwproject is, in een nieuw ontwikkeld gebied. Daar is soms nog helemaal niets van te vinden via Google. Dan is het als architectuurfotograaf van belang dat er een duidelijke kaart is van het gebied. Een pas ontwikkelde wijk aan het Haveneind in Lutjebroek staat immers nog in geen enkel navigatieprogramma. Zonde als ik extra tijd kwijt ben aan het afzoeken van stad en land.

Wanneer?

Als het om 1 gebouw gaat is het handig als de zon op de mooiste/belangrijkste kant schijnt. Afhankelijk van de opdracht kan ik ook op verschillende momenten foto’s van een gebouw maken.

Het beste moment om een nieuwbouwwijk te fotograferen is als deze al een paar maanden oud en al bewoond is. Immers geeft iedereen de voorkeur aan schone, aangeklede huizen. Dat ziet er een stuk beter uit dan zandheuvels, onbestrate wegen en graafmachines, toch? Al meerdere keren heb ik meegemaakt dat ik een wijk aan het fotograferen was terwijl er verhuiswagens voor deuren stonden. Dat is ook gewoon wat lastig op de foto’s. Zorg ervoor dat de wijk al volledig opgeleverd is. Dan is de kans op dergelijke gekke dingen een stuk kleiner.

Hoe?

Wederom is de briefing van de opdrachtgever (lees hier hoe je een goede fotografie briefing schrijft!) van groot belang. Graag hoor ik van tevoren wat voor een soort foto’s ik van welke nieuwbouwhuizen moet maken; en waar ze voor gebruikt gaan worden. Natuurlijk is het altijd een optie dat er iemand van de opdrachtgever met mij meegaat. Die kan mij dan laten zien wat er precies gefotografeerd moet worden. Het is wel handig als deze persoon net als ik ook de vrijheid heeft om naar de te fotograferen wijk te gaan wanneer het mooi weer is.

Het juiste weer

Een andere factor om rekening mee te houden is het weer. Zo kan ik redelijk goed het juiste moment om een gebouw te fotograferen inschatten. Met behulp van sites als Buienradar en Zonneradar kan ik meestal wel een moment timen waarop de zon schijnt. Ik ga pas de deur uit als ik een redelijke zekerheid heb op mooi weer. Ook heb ik voordat ik de deur uitga vaak nog even contact met de opdrachtgever. Zo kunnen we samen beslissen of dit het juiste moment is om te fotograferen.

Tijdens het maken van architectuurfoto’s

Ik begin altijd bij het begin. Wat is de functie van het gebouw? Zijn het nieuwbouwhuizen of een utiliteitsgebouw? Zijn er plekken in of omheen die geschikt zijn om foto’s vanaf te maken? Als ik een plek vind waar ik ongehinderd, onder de juiste hoek, het juiste focuspunt kan fotograferen, ben ik al goed onderweg.

Op het moment van de shoot zijn er toch altijd genoeg verrassingen. Want alhoewel een gebouw een statisch iets is, gebeurt er altijd wat in en omheen. Zo kunnen er net een aantal mensen voorbijkomen als je je plaatje wilt schieten. Of staat er een vrachtauto voor de ingang om te laden en lossen. Misschien hebben net een paar mensen dit moment uitgekozen voor hun rookpauze. Dit vraagt een getraind oog van een fotograaf om dergelijke ergernissen te herkennen.

De nabewerking van foto’s: rechte lijnen

Voor architectuurfoto’s is het vooral belangrijk dat de lijnen recht zijn. Om dit te bewerkstelligen, gebruik ik een zogenaamde tilt-shift lens. Deze zorgt ervoor dat verticale lijnen ook echt verticaal op de foto staan. Al zijn soms ook extremere afbeeldingen van een gebouw gewenst. Op zo’n moment grijp ik graag naar mijn fish-eye lens.

Mocht tijdens de nabewerking blijken dat lijnen niet helemaal recht zijn, kan dit nog worden rechtgetrokken. Al is idealiter de foto in de eerste plaats al goed genomen. Zo hoeft er nog maar relatief weinig rechtgezet te worden.

Daar komt bij dat ik voor een gemiddelde shoot van bijvoorbeeld een nieuwbouwwijk in een paar uur tijd honderden foto’s schiet. Daar kies ik vervolgens de beste uit – wat er nog steeds zo’n 40 tot 60, of misschien wel 80 kunnen zijn. Deze gaan allemaal naar de opdrachtgever toe zodat die kan kiezen welke foto’s ze voor diverse media­ uitingen willen gebruiken. Voor zo’n hoeveelheid foto’s is het meestal te kostbaar om grote correcties uitvoeren. Daarom is het extra belangrijk dat de genomen foto’s al kwalitatief goed zijn zodat alle aangeleverde foto’s gebruikt zouden kunnen worden.

Architectuurfotografie voorbeelden: 2 portfolio pagina’s

Benieuwd naar een paar voorbeelden van architectuurfotografie die ik persoonlijk erg geslaagd vind? Waarin de toepassing van bovenstaande punten goed zichtbaar is? Op deze pagina vind je voorbeelden van nieuwbouw woningen fotografie. En op deze pagina staat mijn portfolio van architectuurfotografie. Fotografie tijdens de bouw staat hier: bouw fotografie.

Aan deze voorbeeld foto’s zie je ook direct waarom het loont om een professional in te huren voor zo’n klus, in plaats van het zelf te doen. Door mijn ervaring heb ik een goed oog voor het juiste moment om buiten foto’s te schieten. Ook ben ik er full-time mee bezig, waardoor ik op het perfecte moment direct in de auto kan stappen. De tijd die architectuurfotografie nodig heeft kan ik er met veel liefde en toewijding instoppen. Met als resultaat een optimaal plaatje.

architectuurfotograafOp zoek naar een professionele architectuurfotograaf in Den Haag, Rotterdam, Delft, Zoetermeer of omstreken? Ik help je graag! Bekijk de voorbeelden op deze website en neem contact op.

Andere blogs over bedrijfsfotografie

Wellicht zijn de volgende blogs ook interessant:

Interieurfotografie tips

Een grote fotografie opdracht, hoe werkt dat?

Hoe kun je een bedrijfsfotoshoot voorbereiden?

Zo maak je een overtuigende testimonial video.

Hoe maak je een fotografie briefing voor een fotograaf?

Heb je een leuk idee? Wil je een opdracht bespreken? Of liever eerst een offerte? Stuur even een email of bel mij. Tot snel!

                                                                 
Reclamebeeld.nl                          info@reclamebeeld.nl                      06-51520360  

Van der Duynstraat 143

2515 NJ Den Haag





  • architectuurfotografie bedrijf
  • 211021-Amare-WilmarDik-10
  • 220806-Den Haag-Amare-WilmarDik-12
  • 211021-Amare-WilmarDik-01
  • architectuur fotograaf
  • architectuur fotograaf
  • architectuurfotografie
  • architectuurfoto-website
  • Architectuurfotografie Rotterdam
  • architectuurfotografie van architectuurfotograaf Den Haag
  • foto Rijnstraat 8 Den Haag
  • architectuurfotografie Den Haag
  • den haag architectuurfoto skyline
  • architectuurfotografie
  • architectuurfotografie
  • architectuurfotografie van hotel
  • 210614-PostNL-WilmarDik-2
  • architectuurfotografie bedrijf
  • architectuurfoto-kantoor
  • bedrijfspand fotografie
  • bedrijfspand architectuur foto
  • 211021-Amare-WilmarDik-33
  • bedrijfspand architectuur foto
  • 211021-Amare-WilmarDik-12
  • architectuurfoto amare
  • 210617-DuwoLeiden-WilmarDik-86
  • 210617-DuwoLeiden-WilmarDik-90
  • architectuurfotografie van architectuurfotograaf
  • architectuurfotografie van architectuurfotograaf
  • architectuurfotografie van architectuurfotograaf
  • architectuurfotografie Den Haag
  • architectuurfotografie Den Haag
  • architectuurfotografie Den Haag
  • architectuurfotografie van archtectuurfotograaf in Den Haag
  • architectuurfotografie van archtectuurfotograaf in Den Haag
  • 201022-Wilmar-Amare-Den-Haag01
  • 210209DenHaag-sneeuw-06
  • 201022-Wilmar-Amare-Den-Haag29
  • architectuurfotografie van architectuurfotograaf
  • architectuurfotografie van architectuurfotograaf
  • architectuurfotografie
  • architectuurfotografie van architectuurfotograaf Den Haag
  • architectuurfotografie van architectuurfotograaf Den Haag in opdracht van Maasdelta
  • architectuurfotografie van architectuurfotograaf
  • 180705-Maasdelta-Wilmar158
  • architectuurfotografie van architectuurfotograaf
  • Architectuurfotografie Rotterdam
  • architectuurfotografie van architectuurfotograaf
  • architectuurfotografie van architectuurfotograaf
  • architectuurfotografie van architectuurfotograaf Den Haag
  • architectuurfoto bedrijfspand
  • kantoorpand-architectuurfoto
  • architectuurfotograaf-kantoor
  • Architectuurfotografie Rotterdam
  • architectuurfotograaf Den Haag architectuurfotografie
  • architectuurfotografie van architectuurfotograaf
  • architectuurfotografie van architectuurfotograaf Utiliteitsbouw
  • architectuurfotografie van architectuurfotograaf
  • architectuurfotografie van architectuurfotograaf Den Haag
  • architectuurfotografie Waddinxveen van architectuurfotograaf
  • architectuurfotografie van architectuurfotograaf
  • architectuurfotografie van architectuurfotograaf
  • architectuurfotografie van architectuurfotograaf
  • architectuurfotografie van architectuurfotograaf
  • architectuurfotografie van architectuurfotograaf
  • architectuurfotografie van architectuurfotograaf
  • architectuurfotografie van architectuurfotograaf
  • architectuurfotografie van architectuurfotograaf
  • Straatfotografie-architectuur Den Haag
  • fotografie woningcorporatie
  • 181016-Portakabin-06
  • 180703-Maasdelta-Wilmar056
  • 180705-Maasdelta-Wilmar007
  • 180705-Maasdelta-Wilmar172
  • 180626-Maasdelta-21
  • 180626-Maasdelta-41
  • 180626-Maasdelta-72