fotograaf in Den Haag

Uitleg bedrijfsfotografie tarieven

Vaak vragen mensen mij als fotograaf of ik een vast tarief heb voor bedrijfsfotografie. Bedrijfsfotografie tarieven zijn erg belangrijk, voor zowel klanten als fotograaf. Als een bedrijfsfotograaf te duur is krijgt die geen klussen. Als een fotograaf te weinig voor zijn diensten vraagt dan kan de bedrijfsfotograaf volgend jaar een andere baan gaan zoeken.

Ik krijg regelmatig de vraag wat ‘reguliere’ bedrijfsfotografie kost. Het is logisch dat iedere fotograaf een weloverwogen afweging maakt als het aankomt op tarieven voor bedrijfsfotografie. Aan de andere kant heeft ook ieder bedrijf te maken met budgetten en zoeken ze goede kwaliteit voor een goede prijs.

Wat kost een bedrijfsfotograaf?

Een bedrijfsfotograaf kost geld, maar als het goed is kun je met de gemaakte foto’s waarde voor jullie bedrijf creëren. Een freelance zzp bedrijfsfotograaf met ervaring zal werken voor gezonde freelance tarieven. Anno 2023 moet je dan denken aan 80-110 euro per uur (ex btw) voor alle uren die in een opdracht wordt gestoken. Werkt die ervaren beroepsfotograaf dus 6 uur voor jullie (bv. 1 uur reistijd, 2,5 uur fotografie en 2,5 uur beeldverwerking) dan kun je denken aan bedragen tussen (6 x 80/110 euro=) 480 en 660 euro.

Goed om te weten is dat de kosten van bedrijfsfotografie afhankelijk zijn van meerdere factoren waaronder:

– de tijd die de fotograaf nodig heeft om bepaalde foto’s te maken. Hoelang is de reistijd en hoelang is de fotograaf bij jullie aanwezig om foto’s te maken?

– Beeldbewerking kost tijd. Grofweg gaat er in beeldverwerking ongeveer net zo veel tijd zitten als het maken van de foto’s.

– De bedrijfskosten van een fotograaf. Kies je ervoor om gebruik te maken van een fotograaf die ook een mooie fotostudio heeft? Dan zullen hier ook kosten voor gerekend worden omdat zo’n ruimte nu ook eenmaal geld kost.

– In hoeverre je van de fotograaf verlangt de fotoshoot(’s) in te plannen en te coördineren.

Uiteindelijk kies je voor een fotograaf omdat die kwaliteiten en jullie vertrouwen heeft om te leveren wat jullie in gedachten hebben. Budget komt als het goed is op een tweede plaats.

Bedrijfsfotografie tarieven bedrijfsfotograaf

Budget voor een bedrijfsfotograaf

Soms krijg ik mails van bedrijven die op zoek zijn naar een gespecialiseerde bedrijfsfotograaf, maar al direct op voorhand aangeven een bijzonder krap budget te hebben.  Alhoewel ik altijd kijk naar de mogelijkheden passend bij ieder budget, is het wel belangrijk om als bedrijf een realistisch doel met bijpassend budget voor ogen te houden.

Voor zowel opdrachtgever als fotograaf werkt het nu eenmaal een stuk fijner als het budget past bij werkzaamheden. Klinkt logisch, maar het komt toch voor dat een beschikbaar budget overeenkomt met zo’n 4 uur fotografie, terwijl de opdracht zelf minstens 8 uur in beslag zal nemen. Niet alleen maak je het jezelf onnodig moeilijk en zal het veel tijd kosten om een bedrijfsfotograaf te vinden die akkoord gaat met een dergelijk budget. Ook loop je een hoger risico op foto’s die tegenvallen. Met het inhuren van een ervaren bedrijfsfotograaf is de kans op goede foto’s die perfect aansluiten bij jullie wensen nou eenmaal een stuk groter dan wanneer je de foto opdracht geeft aan een amateur fotograaf of buurjongen die net een mooie nieuwe camera of smartphone heeft.

Offerte bedrijfsfotografie

Is kwaliteit minstens net zo belangrijk als prijs? Dan zul je jezelf moeten afvragen of het realistisch is aan te nemen dat een amateurfotograaf, net zulke goede foto’s zal maken als een gespecialiseerde bedrijfsfotograaf. Doet kwaliteit er wel degelijk toe, dan wil ik je ook aanraden om altijd eerst een offerte voor bedrijfsfotografie op te vragen bij een bedrijfsfotograaf. Aan de hand van deze offerte kun je een realistisch budget bepalen, waarvoor je een grote kans op kwalitatieve foto’s krijgt van exact dat wat je voor ogen hebt. Wat er komt kijken bij het aanvragen van een offerte kun je hier lezen: https://www.reclamebeeld.nl/bedrijfsfotografie-offerte/

Eerlijk tarief voor bedrijfsfotografie

Sommige partijen ervaren mij als voordelig, terwijl anderen mij wellicht wat duur zullen vinden. Dit hangt af van de insteek van een bedrijf zelf, waarbij de realisatie dat een beroepsfotograaf nu eenmaal budget vereist voorop staat. Benieuwd waarom? Lees dan eens dit artikel: https://www.reclamebeeld.nl/waarom-zijn-professionele-beroepsfotografen-zo-duur/.

De door mij vastgestelde tarieven zijn zorgvuldig opgebouwd om mijn eigen kosten te kunnen drukken en tegelijkertijd een gezonde bedrijfsvoering te kunnen hebben. Mijn tarieven maken mij ook zeker niet de duurste bedrijfsfotograaf. Ook heb ik geen eigen fotostudio en maak ik dus alle foto’s op locatie. Daardoor heb ik relatief weinig vaste kosten (zoals een fotostudio) die ik doorbereken in mijn uurtarief.

Daar moet ik wel bij zeggen dat het voor mij niet om het zijn van de voordeligste gaat. Ik concurreer liever op kwaliteit dan op prijs. Opdrachtgevers die mij kiezen, kiezen voor kwaliteit, mijn stijl van bedrijfsfotografie en mijn manier van werken. Niet voor de laagste prijs. Dit is ook de reden dat ik zelden mijn tarieven verlaag of instem met een ‘speciale prijs’.

Verschil in tarieven van bedrijfsfotografen

Zodra je offertes begint te vergelijken, zal het je al snel opvallen dat er een verschil is in tariefopbouw van bedrijfsfotografen. Zo werken sommige bedrijfsfotografen met een vast starttarief. Anderen gaan uit van het aantal personen dat gefotografeerd moet worden. Weer andere fotografen kiezen ervoor om (deels) per foto af te rekenen of werken op basis van een halve of hele dag prijs. Waar je verder op kunt letten om een fotograaf te selecteren kun je in de blog artikel lezen: Hulp bij het zoeken naar de juiste fotograaf.

Persoonlijk bereken ik enkel de tijd die een opdracht in beslag neemt. Dit is niet alleen de tijd van de fotoshoot op locatie zelf, maar ook reistijd en de tijd die het kost om beelden achteraf te verwerken. Bij grotere opdrachten komt hier soms nog de tijd voor planning bij. Voor de verschillende activiteiten hanteer ik verschillende tarieven. Zo hanteer ik in 2023 een tarief voor reistijd en beeldverwerking van 75 euro per uur; en een tarief van 95 euro per uur (ex.btw) voor de tijd op locatie (waaronder dus de daadwerkelijke fotografie).

Transparante fotografie tarieven

Juist doordat ik alleen mijn tijd factureer zijn mijn tarieven transparant. De uren die ik factureer zijn te controleren. Zo schat ik de reistijd in door op Google Maps te kijken. Ook is de tijd die ik op de locatie doorbreng meestal wel duidelijk: de opdrachtgever geeft aan hoe laat ik verwacht wordt en vanaf dat moment reken ik, ongeacht of de fotoshoot al direct begint of dat er nog wat tijd tussenzit. Enkel de tijd die ik besteed aan beeldverwerking is lastig te controleren. Maar als een opdrachtgever dat wenst, mag zij of hij de uren dat ik de foto’s aan het verwerken ben naast mij zitten. Dat vindt mijn kat Pixel ook erg gezellig!

Bedrijfsfotografie tarieven

De tijd die het kost om foto’s te verwerken, verschilt per klus. Ik kan daar voorafgaand een schatting voor maken, al factureer ik wel altijd graag de daadwerkelijk gemaakte uren, niet de schatting. In sommige gevallen kan ik een offerte maken waarbij ik een vaste prijs afspreek. Grofweg is de verwerkingstijd van foto’s ongeveer even lang als de tijd dat ik aanwezig ben op een locatie om de foto’s te maken. Bij opdrachten waar ik in korte tijd veel foto’s maak, ben ik iets langer bezig met de verwerking – en bij lange opdrachten wellicht weer iets korter.

Wat mag je met de foto’s?

In ruil voor de betaling van mijn factuur, mag de opdrachtgever mijn beelden onbeperkt (maar alleen zelf) gebruiken voor alle gewenste media-uitingen. De beelden mogen niet doorgeleverd worden aan andere partijen. Wat verder wel en wat niet mag, kun je hier lezen: https://www.reclamebeeld.nl/gebruiksrechten-opdracht-fotografie/

Kosten van een video productie

Ben je een fotoshoot of bedrijfsfilm aan het plannen en ben je op zoek naar een goede bedrijfsfotograaf en/of cameraman dan hoor ik graag van je ! Ben je benieuwd wat een bedrijfsfilm kost? Lees deze pagina om beter te begrijpen wat er komt kijken bij de productie van een video: Video productie kosten

Bedrijfsfotos maken. Zelf doen of een (bedrijfs)fotograaf inhuren?

Ik dit blog artikel ga ik in op het (laten) maken van bedrijfsfotografie: Bedrijfsfotograaf inhuren.

                                                                 
Reclamebeeld.nl                          info@reclamebeeld.nl                      06-51520360  

Van der Duynstraat 143

2515 NJ Den Haag

 • Bedrijfsfotografie PostNL Den Haag
 • Post NL fotografie Den Haag
 • bedrijfsfoto reportage
 • reportage fotografie bedrijf
 • reportage bedrijfsfotograaf
 • Bedrijfsfotografie reportage
 • bedrijfsfotograaf fotos
 • bedrijfsfotografie fotoreportage techniek
 • bedrijfsfotografie kantoor pand
 • Bedrijfsfotografie in Leiden
 • bedrijfsfoto groepsfoto
 • bedrijfsfotograaf Den Haag
 • Event congres woningcorporaties Aedes
 • congresfotografie in Den Haag
 • congresfotografie van congresfotograaf
 • beroepsfotograaf in Den Haag
 • werving personeel arbeidsmarkt
 • fotografie arbeidsmarkt werving personeel
 • arbeidsmarktcommunicatie airport
 • arbiedsmarktcommunicatie fotos
 • bedrijfsfotografie eindhoven airport
 • Eurojust-tiff2
 • Bedrijfsfotografie voor PostNL
 • persfoto groepsfoto 201016-08
 • Bedrijfsfotografie van bedrijfsfotograaf
 • bedrijfsfotograaf voor reportage
 • reportage bedrijfsfotografie
 • bedrijfsreportage fotografie
 • Bedrijfsfotografie 220901
 • riool-renovatie-fotografie
 • Bedrijfsfotografie van bedrijfsfotograaf
 • fotografie op kantoor bedrijfsfoto
 • bedrijfsfotografie van fotograaf
 • foto van gebouw architectuur
 • bedrijfsfotografie
 • Interieurfoto kantoor
 • zakelijke fotografie
 • bedrijfsfotoshoot
 • bedrijfsfotografie zakelijke fotos
 • zakelijke fotos
 • 210614-PostNL-WilmarDik-2
 • 220525-G4S-Amsterdam-WilmarDik-107
 • 220525-G4S-Amsterdam-WilmarDik-122
 • bedrijfsfotografie van bedrijfsfotograaf Den Haag
 • Bedrijfsfotografie van bedrijfsfotograaf
 • Bedrijfsfotografie in het laboratirium
 • Bedrijfsfotografie van bedrijfsfotograaf
 • Bedrijfsfotografie congresfotografie
 • Bedrijfsfotografie congresfotografie
 • 220525-G4S-Amsterdam-WilmarDik-069
 • 220525-G4S-Amsterdam-WilmarDik-074
 • 220525-G4S-Amsterdam-WilmarDik-090
 • 220525-G4S-Amsterdam-WilmarDik-106
 • fotograaf voor bedrijfsfotos
 • bedrijfsfotoshoot op Schiphol
 • bedrijfsfotografie
 • bedrijfsfotoshoot op Schiphol (2)
 • 220504-G4S-Schiphol-WilmarDik-160
 • fotoshoot voor bedrijf
 • 220506-Mateboer-bedrijfsfotos
 • Bedrijfsfotografie container bouw
 • interieurfotografie interieurfotograaf
 • foto bedrijfsfotografie
 • fotografie voor bedrijf
 • zakelijke fotografie
 • zakelijke fotografie
 • bedrijfsfotograaf 210908-092
 • Bedrijfsfotografie
 • Bedrijfsfotografie van bedrijfsfotograaf
 • bedrijfsfotografie 210908
 • Bedrijfsfotografie
 • 201210-G4S-WilmarDik-32
 • Bedrijfsfotografie portret
 • Bedrijfsfotografie
 • vakblad-WilmarDik-29
 • bedrijfsfotografie Den Haag Ziekenhuis
 • bedrijfsfotografie Den Haag Ziekenhuis
 • bedrijfsfotografie Den Haag
 • Bedrijfsfotograifie bij Komatsu
 • Bedrijfsfotograifie pand voor klantverhaal
 • Bedrijfsfotografie van bedrijfsfotograaf Wilmar
 • Bedrijfsfotografie in Almere
 • Bedrijfsfotografie van bedrijfsfotograaf
 • Bedrijfsfotografie
 • Bedrijfsfotografie van bedrijfsfotograaf Wilmar
 • Bedrijfsfotografie portret
 • 181105-SER-Haga-Wilmar-23
 • Bedrijfsfotografie Industrie
 • Bedrijfsfotografie Industrie
 • 181129-Delfland-WilmarDik
 • 181017-GMB-WilmarDik-100
 • 180827-G4Scash-WilmarDik-22
 • 180917-Rijnland-Wilmar-Vict
 • 180919-HagueAcalmar-44
 • congresfotogafie-Den-Haag-foto
 • bespreking-koning-den-haag