Advies over fotografiebeleid en aanbestedingen: sparren met een fotograaf

Advies over fotografie van fotograaf

Ben jij als marketeer of communicatieprofessional op zoek naar expertise en advies over fotografie om de juiste beslissingen te maken? Ik ben Wilmar Dik, sinds 2008 beroepsfotograaf en beeldspecialist. Naast fotograferen, kan ik organisaties helpen met het ontwikkelen en implementeren van een effectief fotografiebeleid.

Ben je als fotograaf opzoek naar advies? Bekijk dan deze pagina: Zakelijk advies voor fotografen.Offerte of Aanbesteding fotografie

Of je nu een offerteaanvraag wilt opstellen of een aanbestedingstraject wilt starten, het is belangrijk om de juiste stappen te nemen om tot een succesvolle samenwerking met fotografen te komen. In welke situaties kan ik je helpen?Advies over fotografie voor bedrijven en organisaties:Je interne beeldbank is verouderd. Je wilt nieuwe foto’s, maar weet niet waar te beginnen. Als beeldspecialist kan ik helpen bij:

Het ontwikkelen van een beeldbankstrategie.

Het bepalen van de juiste stijl en tone of voice

Het vinden van goede fotografen

Het organiseren en uitvoeren van fotoshootsJe wilt meer investeren in fotografie. Je hebt een grotere fotografiebehoefte en wilt je budget en energie optimaal benutten. Ik help je met:

Het opstellen van een fotografieplan

Het bepalen van de juiste begroting

Het vinden van de beste fotografen voor jouw projecten

Het coördineren en/of uitvoeren van de fotoshootsJe website is aan vernieuwing toe. De beelden op je website zijn verouderd of passen niet bij je merkidentiteit. Helpen kan ik je met:

Het ontwikkelen van een visuele identiteit voor je website

Het maken van nieuwe foto’s die passen bij je merk

Het optimaliseren van de foto’s voor websites.De HR-afdeling heeft behoefte aan nieuw beeldmateriaal. Ik kan helpen met:

Het opstellen van offerteaanvragen richting beeldmakers.

Het maken van portretfoto’s van medewerkers

Het creëren van sfeerbeelden van de werkomgeving

Het ontwikkelen van beeldmateriaal voor vacaturesJe wilt bepalen wat voor soort beeld past bij de doelstellingen van je organisatie. Ik kan je helpen met:

Het bepalen van de gewenste uitstraling

Het ontwikkelen van een beeldstrategie voor een bepaalde doelgroepJe wilt een huisstijl voor fotografie ontwikkelen. Ik help je met:

Het bepalen van de visuele identiteit van je organisatie

Het opstellen van richtlijnen voor fotografieAdvies voor universiteiten en overheidsinstanties:Werk je bij een universiteit of ben je ambtenaar bij een gemeente of de Rijksoverheid en ben je bezig met een aanbesteding voor fotografie? De input van een beroepsfotograaf kan van grote waarde zijn. Ik kan je helpen met:

Het beoordelen van de aanbestedingsdocumenten.

Het adviseren over de te stellen eisen.

Het opstellen van een beantwoording van de aanbesteding.

Het begeleiden van de selectieprocedure

Het vergelijken van offertes of het maken van offerteaanvragen voor fotografie. Ik kan helpen met het opstellen van een offerteaanvraag richting fotografen. Of het beoordelen van offertes op basis van prijs, kwaliteit en service. Uiteindelijk is het doel om de beste fotografen te laten offreren en de besten daarvan te selecteren.

Advies over Fair Practice en Fair Pay

Ik ben op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van fair practice en fair pay binnen de fotografiebranche. Ik kan je adviseren over hoe je ervoor kunt zorgen dat je aanbesteding voldoet aan deze richtlijnen. Op uitnodiging van DuPho ben ik betrokken bij de ketentafel fotografie en de fair pay overleggen. Meer over fair pay binnen de fotogafie kun je hier lezen: https://www.reclamebeeld.nl/fair-pay-tarieven-fotografie-praktijkinstrument-tarifering-fotografen-in-de-culturele-sector/Uitdaging in de huidige aanbesteding fotografieopdrachten

Door de jaren heen heb ik een redelijk aantal aanbestedingen bekeken van de Rijksoverheid en semioverheden. In eerste instantie bekijk ik deze omdat ik graag wil mee doen met dergelijke aanbestedingen. Maar keer op keer blijkt dat de vergoedingen behoorlijk ondermaats zijn.

Een fictief (maar naar mijn idee realistisch) voorbeeld voor een opdracht van de Rijksoverheid. Ik ben zelf sinds 2008 beroepsfotograaf en weet dat de uren in dit fictieve voorbeeld realistische kunnen zijn.

Een freelance fotograaf moet foto’s maken tijdens een event. De Rijksoverheid werkt met ongeveer 70 fotografen door heel Nederland. Dan ontkom je dus niet aan reistijd. De fotograaf maakt gedurende 2 uur vele honderden foto’s. Om bij dat event te komen (en terug naar huis) is de reistijd in totaal 45 minuten (dat is inclusief parkeren, lopen en aanmelden). Na het event gaat de fotograaf thuis de vele honderden foto’s op een goede, snelle en beeld gekalibreerde computer verwerken. Met het uploaden van de foto’s naar de PC, het uitzoeken, deleten van de mindere beelden, beeldbewerking van de mooiere foto’s, foto’s voorzien van informatie en het versturen van alle goed bewerkte foto’s naar de opdrachtgever is de fotograaf 2,25 uur bezig. 1 keer raden wat het uurtarief is wat de fotograaf na deze klus kan factureren! 43,60 per uur + een paar euro kilometervergoeding. Elke zelfstandig ondernemer zal weten dat dit geen goed uurtarief is. Zeker als je je realiseert dat een beroepsfotograaf vele duizenden euro’s aan apparatuur heeft en gemiddeld per jaar waarschijnlijk niet meer dan 400-700 uren declarabel maakt.

Er zijn in 2021 voorafgaand aan de aanbesteding Kamervragen gesteld over de huidige fotografie aanbesteding. Helaas heeft niemand gevraagd waarom de overheid freelance ondernemers inhuurt voor bedragen behoorlijk onder de 50 euro per uur.

Ik help je dus graag om:

De juiste specificaties te bepalen: Beeldmateriaal, benodigde licenties, nabewerking, etc.

Een realistische begroting op te stellen: Wat mag en moet iets kosten? Advies bij inkoop door middel van offerteaanvragen of aanbestedingen. Kosten voor materiaal, uren, reiskosten, etc.

Een heldere planning te maken: Duur van de organisatie, shoot, opleveringstermijnen, etc.

De juiste criteria te formuleren: Kwaliteitseisen, selectieprocedure, etc.


Wil je kijken of ik iets voor jullie kan betekenen? Stuur dan even een email of bel mij. Tot snel!

                                                                 
Reclamebeeld.nl                          info@reclamebeeld.nl                      06-51520360  

Van der Duynstraat 143

2515 NJ Den HaagWaarom advies over fotografie van Wilmar?

Sinds 2008 ben ik (Wilmar Dik, 1973) beroepsfotograaf. Ik heb voor zeer diverse partijen foto’s gemaakt, zoals de Rijksoverheid, diverse semi-overheden, NGO’s, gemeenten en veel grote en kleinere bedrijven. Daarnaast ben ik een echte ondernemer die de waarde van beeld kan inzien vanuit diverse kanten. Ik schrijf al jaren over fotografie en het ondernemerschap. Bekijk deze pagina maar eens: Fotografen informatie. Ook schrijf ik over fotografie voor opdrachtgevers. Zowel aan de opdrachtgeverskant als richting fotografen informeer ik partijen over fotografie. Duidelijke communicatie is belangrijk, daarom heb ik voor opdrachtgevers deze pagina gemaakt: opdrachtfotografie werkwijze.

Een opsomming van partijen die ik voorzie van informatie over fotografie:Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) – Bij de NVJ ben ik vertegenwoordiger beleidsteam werkvoorwaarden namens ledengroep NVF/Beeldmakers. Dit doe ik sinds november 2023. Ik voorzie het bestuur en de beeldmakers gevraagd en ongevraagd van advies. Voorbeelden van artikelen:

https://www.nvj.nl/nieuws/opinie-wilmar-dik-%E2%80%93-ondernemen-fotograaf-beter-inkomen

https://www.nvj.nl/nieuws/opinie-wilmar-dik-%E2%80%93-veelgemaakte-fouten

https://www.nvj.nl/nieuws/hoe-maak-jij-fotograaf-factuurFrankWatching – Op dit moment (April 2024) staan er 8 artikelen online die samen meer dan 63.000 keer gelezen zijn. Een overzicht van die artikelen kun je hier bekijken:

https://www.frankwatching.com/archive/author/wilmar-dik/DIGIFOTO Pro – Een fotografiemagazine waarin ik een vast item heb: Leren met Wilmar. Hierin schrijf ik over het ondernemerschap als fotograaf. Ik ga in op diverse vraagstukken die leven bij fotografen. Een mooi voorbeeld daarvan is dit artikel: Fotografie tarieven op je website of niet?Dutch Photographers (DuPho). Soms voorzie ik DuPho van ideeën die ik heb om de fotografie markt te verbeteren. Dit kan resulteren in aanpassingen op de website of in artikelen die worden gepubliceerd op de DuPho website. Voorbeeld: https://www.dupho.nl/artikelen/nieuws/hoe-reken-jij-je-fotografie-dienst-af. Ook ben ik op uitnodiging van DuPho aangeschoven bij het platform fotografie overleg over Fair Pay binnen de culturele sector.advies fair pay fotografie

Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst (Platform ACCT) – Ik ben lid van de Ketentafel Fotografie. Daarin overleggen we met een aantal belanghebbende wat Fair Pay en Fair Practice is binnen de fotografie in de culturele sector. Dit zal resulteren in een praktijkinstrument waarin Fair Pay binnen de culturele sector met betrekking tot fotografie is omschreven. Meer daar over kun je lezen op deze pagina: https://www.reclamebeeld.nl/fair-pay-tarieven-fotografie-praktijkinstrument-tarifering-fotografen-in-de-culturele-sector/

Voorbeelden van mijn fotografie werk:

 • fotos voor website arbeidsmarkt
 • arbeidsmarkt fotografie
 • fotograaf voor personeelswerving fotografie)
 • wervingscampagne fotos voor HR
 • zorgfotografie-brochures
 • Congresfoto SER
 • fotografie voor de bedrijfswebsite
 • techniek fotografie
 • portretten
 • coverfoto magazine
 • docu video
 • fotos voor de website laten maken
 • portretfoto voor online gebruik
 • Zorg fotos in Den Haag
 • gepubliceerde foto NVJ
 • gepubliceerde fotos fotograaf
 • interieurfotografie voor DJI
 • foto van huurder woning
 • techniek-nederland-fotograaf
 • foto voor magazine
 • website fotos voor bedrijf
 • fotograaf voor de website
 • fotografie voor website
 • fotograaf voor website fotos
 • opdrachtfotografie fotograaf
 • voorbeeld-publicatie-congre
 • persfoto-in-den-haag-laten-maken
 • hybride-vergadering-fotogra
 • arbeidsmarkt fotos
 • gepubliceerde fotos
 • postnl-persfoto
 • Twinkle-magazine
 • PostNL
 • fotografie-voor-bedrijfswebsite
 • Gepubliceerde foto
 • architectuurfoto-website
 • Jaarverslag-NVJ-2020-1
 • fotografie-Leren-met-Wilmar
 • bedrijfsfotografie-in-DenHaag
 • portretfotografie-julia
 • congresfotograaf-Wilmar-Dik
 • RoompotVakanties
 • Werken-bij-portretfotografi
 • ser-website2
 • SER-jaarverslag2019
 • werken-bij-website
 • fotografie-publicatie
 • Den-Haag-bedrijfsfotograaf
 • gepubliceerd-Wilmar
 • groepsfotografie-bedankt
 • Dupho-fotograaf-foto
 • installatie-techniek-fotogr
 • installatietechniek-artikel
 • fotograaf-in-de-zorg
 • corporate-beeldbank-fotografie
 • groepsfoto-raad-van-toezich
 • fotograaf-Den-Haag
 • fotograaf-SER-Den-Haag
 • fotograaf-voor-magazine
 • werken-bij-de-eu
 • fotografie-bedrijfswebsite
 • ministerie-overheid-fotogra
 • fotografie-bedrijfsbeeldban
 • fotografie-klantenverhaal
 • film-voor-personeelswerving
 • groepsfoto-den-haag
 • fotografie-voor-recreatiepark
 • foto-woningcorporatie-magaz
 • advocatenblad-fotografie
 • werken-bij-EU
 • woningstichting-fotografie
 • fotografie-waterschap
 • woningcorporate-website
 • vakblad-magazine
 • Portretfotograaf-Leiden
 • PostNL-fotografie
 • fotograaf-waterschap
 • cover-photo
 • chemie-vakblad-fotografie
 • ministerie-overheid-fotogra
 • fotografie-Lira-persbericht
 • AD-fotograaf
 • zorgverzekeringfoto
 • UTS
 • IMVO-convenanten-foto
 • waterbedrijf-fotografie
 • anwb-lichtbrigade
 • NGO-training-The-Hague
 • zorgverlening-fotografie
 • fotografie-voor-website
 • werkenbijCareyn (2)