Advies over fotografiebeleid en aanbestedingen: sparren met een fotograaf
Ben jij als beleidsmaker, marketeer of communicatieprofessional op zoek naar expertise en advies over fotografie om de juiste beslissingen te maken? Ik ben Wilmar Dik, sinds 2008 beroepsfotograaf en beeldspecialist. Naast fotograferen, kan ik organisaties helpen met het ontwikkelen en implementeren van een effectief fotografiebeleid.
Ben je als fotograaf opzoek naar advies? Bekijk dan deze pagina: Zakelijk advies voor fotografen.
Uitdaging in de huidige aanbesteding fotografieopdrachten
Door de jaren heen heb ik een redelijk aantal aanbestedingen bekeken van de Rijksoverheid en semioverheden. In eerste instantie bekijk ik deze omdat ik graag wil mee doen met dergelijke aanbestedingen. Maar keer op keer blijkt dat de vergoedingen behoorlijk ondermaats zijn.
Een fictief (maar naar mijn idee realistisch) voorbeeld voor een opdracht van de Rijksoverheid.
Ik ben zelf sinds 2008 beroepsfotograaf en weet dat de uren in dit fictieve voorbeeld realistische kunnen zijn.
Een freelance fotograaf moet foto’s maken tijdens een event. De Rijksoverheid werkt met ongeveer 70 fotografen door heel Nederland. Dan ontkom je dus niet aan reistijd. De fotograaf maakt gedurende 2 uur vele honderden foto’s. Om bij dat event te komen (en terug naar huis) is de reistijd in totaal 45 minuten (dat is inclusief parkeren, lopen en aanmelden). Na het event gaat de fotograaf thuis de vele honderden foto’s op een goede, snelle en beeld gekalibreerde computer verwerken. Met het uploaden van de foto’s naar de PC, het uitzoeken, deleten van de mindere beelden, beeldbewerking van de mooiere foto’s, foto’s voorzien van informatie en het versturen van alle goed bewerkte foto’s naar de opdrachtgever is de fotograaf 2,25 uur bezig.
In totaal kost een fotograaf deze klus dus 5 uur (er van uitgaande dat er geen enkele voorbereiding is). Maar omdat de overheid alleen 109 euro betaald (geïndexeerd naar 120 euro per uur in 2024) voor fotografie tijd is het factuurbedrag ongeveer 220/240 euro. Dan heb je het dus over minder dan 50 euro per uur. Voor een beroepsfotograaf die voor de Rijksoverheid werkt.
Het is voor een beroepsfotograaf niet handig te werken voor 40 of 50 euro per uur. Toch wordt daar via fotografie aanbestedingen vaak om gevraagd.
Elke zelfstandig ondernemer zal weten dat dit geen goed uurtarief is. Zeker als je je realiseert dat een beroepsfotograaf vele duizenden euro’s aan apparatuur heeft en gemiddeld per jaar waarschijnlijk niet meer dan 400-700 uren facturabel maakt.
Dit is de realiteit van het beroep fotograaf. Omdat het een vrij beroep is kan iedereen naar de KvK om een nummer te halen en te starten als fotograaf. Het aanbod van fotografie diensten is vele malen groter dan de opdrachten. En daarom zijn er altijd wel mensen te vinden die foto’s willen maken, zelfs voor te lage vergoedingen.
Er zijn in 2021 voorafgaand aan de aanbesteding Kamervragen gesteld over de huidige fotografie aanbesteding. Helaas heeft niemand gevraagd waarom de overheid freelance ondernemers inhuurt voor bedragen onder de 50 euro per uur.
Offerte of Aanbesteding fotografie
Of je nu een offerteaanvraag wilt opstellen of een aanbestedingstraject wilt starten, het is belangrijk om de juiste stappen te nemen om tot een succesvolle samenwerking met fotografen te komen. In welke situaties kan ik je helpen?
Advies over fotografie voor bedrijven en organisaties:
Je interne beeldbank is verouderd. Je wilt nieuwe foto’s, maar weet niet waar te beginnen. Als beeldspecialist kan ik helpen bij:
Het ontwikkelen van een beeldbankstrategie.
Het bepalen van de juiste stijl en tone of voice
Het vinden van goede fotografen
Het organiseren en uitvoeren van fotoshoots
Je wilt meer investeren in fotografie. Je hebt een grotere fotografiebehoefte en wilt je budget en energie optimaal benutten. Ik help je met:
Het opstellen van een fotografieplan
Het bepalen van de juiste begroting
Het vinden van de beste fotografen voor jouw projecten
Het coördineren en/of uitvoeren van de fotoshoots
Je website is aan vernieuwing toe. De beelden op je website zijn verouderd of passen niet bij je merkidentiteit. Helpen kan ik je met:
Het ontwikkelen van een visuele identiteit voor je website
Het maken van nieuwe foto’s die passen bij je merk
Het optimaliseren van de foto’s voor websites.
De HR-afdeling heeft behoefte aan nieuw beeldmateriaal. Ik kan helpen met:
Het opstellen van offerteaanvragen richting beeldmakers.
Het maken van portretfoto’s van medewerkers
Het creëren van sfeerbeelden van de werkomgeving
Het ontwikkelen van beeldmateriaal voor vacatures
Je wilt bepalen wat voor soort beeld past bij de doelstellingen van je organisatie. Ik kan je helpen met:
Het bepalen van de gewenste uitstraling
Het ontwikkelen van een beeldstrategie voor een bepaalde doelgroep
Je wilt een huisstijl voor fotografie ontwikkelen. Ik help je met:
Het bepalen van de visuele identiteit van je organisatie
Het opstellen van richtlijnen voor fotografie
Advies voor universiteiten en overheidsinstanties:
Werk je bij een universiteit of ben je ambtenaar bij een gemeente of de Rijksoverheid en ben je bezig met een aanbesteding voor fotografie? De input van een beroepsfotograaf kan van grote waarde zijn. Ik kan je helpen met:
Het beoordelen van de aanbestedingsdocumenten.
Het adviseren over de te stellen eisen.
Het opstellen van een beantwoording van de aanbesteding.
Het begeleiden van de selectieprocedure
Het vergelijken van offertes of het maken van offerteaanvragen voor fotografie. Ik kan helpen met het opstellen van een offerteaanvraag richting fotografen. Of het beoordelen van offertes op basis van prijs, kwaliteit en service. Uiteindelijk is het doel om de beste fotografen te laten offreren en de besten daarvan te selecteren.
Advies over Fair Practice en Fair Pay
Ik ben op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van fair practice en fair pay binnen de fotografiebranche. Ik kan je adviseren over hoe je ervoor kunt zorgen dat je aanbesteding voldoet aan deze richtlijnen. Op uitnodiging van DuPho ben ik betrokken bij de ketentafel fotografie en de fair pay overleggen. Meer over fair pay binnen de fotogafie kun je hier lezen: https://www.reclamebeeld.nl/fair-pay-tarieven-fotografie-praktijkinstrument-tarifering-fotografen-in-de-culturele-sector/
Ik help je dus graag om:
De juiste specificaties te bepalen: Beeldmateriaal, benodigde licenties, nabewerking, etc.
Een realistische begroting op te stellen: Wat mag en moet iets kosten? Advies bij inkoop door middel van offerteaanvragen of aanbestedingen. Kosten voor materiaal, uren, reiskosten, etc.
Een heldere planning te maken: Duur van de organisatie, shoot, opleveringstermijnen, etc.
De juiste criteria te formuleren: Kwaliteitseisen, selectieprocedure, etc.
Wil je kijken of ik iets voor jullie kan betekenen? Stuur dan even een email of bel mij. Tot snel!
Reclamebeeld.nl info@reclamebeeld.nl 06-51520360
Van der Duynstraat 143
2515 NJ Den Haag
Waarom advies over fotografie van Wilmar?
Sinds 2008 ben ik (Wilmar Dik, 1973) beroepsfotograaf. Ik heb voor zeer diverse partijen foto’s gemaakt, zoals de Rijksoverheid, diverse semi-overheden, NGO’s, gemeenten en veel grote en kleinere bedrijven. Daarnaast ben ik een echte ondernemer die de waarde van beeld kan inzien vanuit diverse kanten. Ik schrijf al jaren over fotografie en het ondernemerschap. Bekijk deze pagina maar eens: Fotografen informatie. Ook schrijf ik over fotografie voor opdrachtgevers. Zowel aan de opdrachtgeverskant als richting fotografen informeer ik partijen over fotografie. Duidelijke communicatie is belangrijk, daarom heb ik voor opdrachtgevers deze pagina gemaakt: opdrachtfotografie werkwijze.
Een opsomming van partijen die ik voorzie van informatie over fotografie:
Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) – Bij de NVJ ben ik vertegenwoordiger beleidsteam werkvoorwaarden namens ledengroep NVF/Beeldmakers. Dit doe ik sinds november 2023. Ik voorzie het bestuur en de beeldmakers gevraagd en ongevraagd van advies. Voorbeelden van artikelen:
https://www.nvj.nl/nieuws/opinie-wilmar-dik-%E2%80%93-ondernemen-fotograaf-beter-inkomen
https://www.nvj.nl/nieuws/opinie-wilmar-dik-%E2%80%93-veelgemaakte-fouten
https://www.nvj.nl/nieuws/hoe-maak-jij-fotograaf-factuur
FrankWatching – Op dit moment (April 2024) staan er 8 artikelen online die samen meer dan 63.000 keer gelezen zijn. Een overzicht van die artikelen kun je hier bekijken:
https://www.frankwatching.com/archive/author/wilmar-dik/
DIGIFOTO Pro – Een fotografiemagazine waarin ik een vast item heb: Leren met Wilmar. Hierin schrijf ik over het ondernemerschap als fotograaf. Ik ga in op diverse vraagstukken die leven bij fotografen. Een mooi voorbeeld daarvan is dit artikel: Fotografie tarieven op je website of niet?
Dutch Photographers (DuPho). Soms voorzie ik DuPho van ideeën die ik heb om de fotografie markt te verbeteren. Dit kan resulteren in aanpassingen op de website of in artikelen die worden gepubliceerd op de DuPho website. Voorbeeld: https://www.dupho.nl/artikelen/nieuws/hoe-reken-jij-je-fotografie-dienst-af. Ook ben ik op uitnodiging van DuPho aangeschoven bij het platform fotografie overleg over Fair Pay binnen de culturele sector.
Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst (Platform ACCT) – Ik ben lid van de Ketentafel Fotografie. Daarin overleggen we met een aantal belanghebbende wat Fair Pay en Fair Practice is binnen de fotografie in de culturele sector. Dit zal resulteren in een praktijkinstrument waarin Fair Pay binnen de culturele sector met betrekking tot fotografie is omschreven. Meer daar over kun je lezen op deze pagina: https://www.reclamebeeld.nl/fair-pay-tarieven-fotografie-praktijkinstrument-tarifering-fotografen-in-de-culturele-sector/