Marktomstandigheden fotografie, ondernemen als fotograaf

De marktomstandigheden voor fotografen zijn verre van ideaal. Ondernemen als fotograaf en rond kunnen komen van fotografie is niet makkelijk. Juist omdat er zoveel mensen in Nederland zijn die zich fotograaf noemen is de concurrentie heftig. Lees hieronder een interview met mij over de marktomstandigheden van fotografen. Dit interview is gepubliceerd in de DIGIFOTO Pro 2/2019.

Een recenter artikel over de waarde van beeld en de marktomstandigheden heb ik in oktober 2023 geschreven en kun je hier lezen: Waarde van beeld. Hoe staat de fotografie markt er voor?

Beroepsfotograaf worden? Verdiep je eerst eens in marktomstandigheden van de fotografie!

Een ander artikel over ondernemen als fotograaf kun je lezen in dit gast-blog artikel: Beroepsfotograaf worden. Veel meer relevante informatie over fotografie kun je hier vinden: Informatie voor fotografen. Wellicht ook interessant: Ondernemen als bruidsfotograaf (een artikel in de DIGIFOTO Pro 2/2023).

Ondernemen als fotograaf in marktomstandigheden na corona

Corona heeft beroepsfotografen niet veel goeds gebracht. Als zzp-ers kon je niet rekenen op veel steun van de overheid. Vele maanden zonder een normaal inkomen was financieel zeker niet makkelijk. In loondienst kregen veel mensen hun salaris aangevuld tot een redelijk niveau. Maar als beroepsfotograaf (of eigenlijk elke zzp-er) kon je alleen aanspraak maken op het absolute minimum. Dat was dus zeker niet 80 of 90% van je gemiddelde inkomen. Inmiddels heb ik het idee dat de marktomstandigheden voor fotografie weer aan het herstellen zijn. Maar het blijft een uitdaging om goed van fotografie rond te komen. In mei 2023 is er een opiniestuk in twee delen gepubliceerd op de NVJ website, die kun je hier lezen:

Opinie Wilmar Dik – Ondernemen als fotograaf: op naar een beter inkomen.

Opinie Wilmar Dik – Veelgemaakte fouten.

Ondernemen als fotograaf marktomstandigheden fotografie
ondernemen als fotograaf in moeilijke marktomstandigheden fotografie
marktomstandigheden fotografie

Andere blogs over bedrijfsfotografie

persfotograaf

Wellicht zijn de volgende blogs ook interessant:

Hoe maak je goede zakelijke portretfotografie?

Hoe kun je een bedrijfsfotoshoot voorbereiden?

Hoe maak je een fotografie briefing voor een fotograaf?

Als je een leuk idee hebt, een artikel of interview (bijvoorbeeld over ondernemen als fotograaf in uitdagende marktomstandigheden) wil bespreken, tarieven of een offerte wil aanvragen stuur dan even een email of bel mij. Tot snel!

                                                                 
Reclamebeeld.nl                          info@reclamebeeld.nl                      06-51520360  

Van der Duynstraat 143

2515 NJ Den Haag