Ondernemen als fotograaf: Hoe reken jij je fotografie dienst af?

Dit is een artikel geschreven door mij (fotogaaf Wilmar Dik) en is gepubliceerd in de DIGIFOTO Pro 2023-5 in November 2023. Ook is dit artikel met mijn toestemming overgenomen door DuPho (Dutch Photographers). Op de website van DuPho kan je het artikel hier lezen: https://dupho.nl/artikelen/nieuws/hoe-reken-jij-je-fotografie-dienst-af

fotograaf Wilmar Dik over ondernemen als fotograaf

Binnen de opdrachtfotografie bestaan er zeer diverse manieren van afrekenen. De ene fotograaf rekent altijd een all-in prijs per klus. Een andere fotograaf factureert alleen zijn tijd op locatie waarbij dat tarief inclusief beeldbewerking is. Onlangs sprak ik een fotograaf die, naast de tijd op locatie, een vast bedrag per geleverde foto afrekent.

Hoe langer ik hierover na denk hoe meer ik ga geloven in een vaste aanpak voor tarieven van fotografen. Natuurlijk is elke fotograaf ondernemer en moet dus zelf bepalen hoe die de fotografie dienst afrekent. Maar zou het richting opdrachtgevers niet beter zijn als we allemaal onze diensten op eenzelfde manier afrekenen? Dan zijn diensten makkelijk te vergelijken. Daarmee bedoel ik niet dat we allemaal dezelfde tarieven moeten handhaven. Maar wel dat we kunnen nadenken over de manier waarop we een offerte en factuur maken.

Ik neem je in dit artikel graag mee in de diverse manieren van het berekenen van fotografie diensten en ga daarbij in op de voor- en nadelen per manier van factureren.

Opdrachtfotografie en beeldrechten

Vooropgesteld is dat het hier gaat om opdrachtfotografie. Dus de bedragen die je krijgt voor de tijd die je in een fotografieklus stopt. Naast deze bedragen kun je ook extra geld vragen voor het gebruik van foto’s. Wat voor gebruiksrechten je bij de foto’s geeft is geheel aan jou als ondernemer. Het maakt wat betreft gebruik nogal uit of je opdrachtgever de foto’s onbeperkt de hele wereld in mag gooien (en/of verkopen), of dat ze je foto’s alleen zelf mogen gebruiken eventueel aangevuld met een bepaalde gebruiksduur. Regel dit goed voorafgaand aan het maken van de foto’s.

Dit artikel gaat niet over gebruiksrechten maar over de tarieven voor je uren die je aan een klus besteed.

Ondernemen als fotograaf; wat is de beste manier van factureren?

Graag nodig ik je uit onderstaand artikel te lezen. Dan kun je de voordelen en nadelen per manier van facturatie lezen. Maar mocht je haast hebben dan kun je hier nu de samenvatting lezen:

Naar mijn idee is de laatste (optie 7) de beste, meest transparante en eerlijke manier van factureren. Dus het berekenen van reistijd, fotografietijd en de tijd die het kost om de beelden te verwerken en aan te leveren. Als elke fotograaf alle tijd die in een klus gaat zitten berekend dan is dat ook richting opdrachtgevers het meest duidelijk. Als je begrip krijgt van opdrachtgevers door dat die inzien hoeveel tijd iets kost kun je ook makkelijker je daadwerkelijke tijd berekenen. Dan is het voor opdrachtgever helemaal duidelijk wat iets kost. En als fotograaf krijg je een vergoeding voor alle gewerkte uren, zelfs als je een half uurtje langer bezig bent.

Informatie voor fotografen

Ik schrijf regelmatig informatie voor fotografen. Een goed overzicht van die informatie kun je bekijken op deze pagina: Informatie voor fotografen.


Ik denk dat het voor de fotografie markt als geheel goed zou zijn als alle fotografen al hun tijd die ze in een klus stoppen gaan afrekenen op basis van daadwerkelijk gewerkte uren. Een uniforme facturering is inzichtelijker en daardoor beter voor de markt. Het is voor opdrachtgevers makkelijk om te vergelijken en fotografen krijgen betaald voor alle tijd die een opdracht kost.


Ondernemen als fotograaf. Hoe berekend een fotograaf de fotografie dienst?
Hoe factureer jij als fotograaf je dienst?
Ondernemen als fotograaf
declareren als fotograaf Hoe bereken jij je uren en kosten?
Ondernemen als fotograaf. factuur van een fotograaf. Tijd of per foto?

Als je een leuk idee hebt, een opdracht wil bespreken, of tarieven of een offerte wil aanvragen – stuur dan even een email of bel mij. Tot snel!

waarde van beeld                                                                 
Reclamebeeld.nl                          info@reclamebeeld.nl                      06-51520360  

Van der Duynstraat 143

2515 NJ Den Haag

 • Vrij werk van fotograaf straatfotografie Den Haag
 • Bedrijfsfotografie Den Haag bedrijf
 • architectuurfotografie Zuid Holland
 • Fotografie Industrie Rotterdam
 • bedrijfsfotografie van bedrijfsfotograaf
 • videoproductie in Den Haag
 • fotos voor de website laten maken
 • fotografie op beurs fotograaf
 • bedrijfsfotografie
 • Portretfotografie in Amsterdam
 • Blog over het laten maken van een bedrijfsreportage met de juiste aanpak
 • Recruitment fotografie
 • portretfotografie Den Haag